Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
01 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 4 januari 2010)


Hoe groter de gemeente, hoe groter de logistieke bestuurlijke problemen.
De afstand burger-bestuurder en burger-vakdiensten wordt te groot.

Wijze mannen en vrouwen zijn in het verleden op het idee gekomen om ambtelijk en/of bestuurlijk de gemeente op te delen. Sommige gemeenten door het creëren van deelgemeenten en andere door ambtelijk wijkgericht te gaan werken in de vorm van wijken met een eigen ambtelijke bezetting.

Utrecht heeft voor het laatste model gekozen door 10 wijken met eigen wijk(service)bureaus te formeren met daarboven de Dienst Wijken.

De Dienst Wijken en de afzonderlijke wijk(service)bureaus hebben een duidelijke rol. Zij zorgen ervoor dat er een brug geslagen wordt tussen de burger en het bestuur, maar ook tussen de burger en het centrale ambtelijk apparaat. Maar deze dienst en de daaraan gekoppelde bureaus doen veel meer:
1. Zij zorgen voor de nodige integraliteit van het te ontwikkelen beleid.
2. Zij pakken punten op die buiten of tussen de vakdiensten vallen.
3. Zij dragen zorg voor het verbinden van beleid met uitvoering.
4. Zij hebben intensief contact en daardoor de wetenschap van wat er bij de vakdiensten en externe organisaties leeft.


Deze dienst en de daaraan gekoppelde bureaus hebben een functie die het beste omschreven kan worden als die van een opbouwende criticus en creatieve meedenker.

Nu dreigt de Dienst Wijken te verdwijnen. Zogenaamd uit bezuinigingsoogpunt. Maar in werkelijkheid luidt het volgens Burger en Gemeenschap een nieuwe centralisatie golf in binnen de gemeente Utrecht.
Mogelijk dat het centrale apparaat niet volwassen genoeg is om die bijdrage van de Dienst Wijken te kunnen dragen.

Burger en Gemeenschap is daarover zeer ongerust. Het zal de participatie van de burger sterk doen belemmeren. Het democratiseringsproces wordt terug gedraaid. Met andere woorden de burger wordt buiten spel gezet.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:

1. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat een zelfrespecterende gemeente met meer dan 300.000 inwoners een dienst wijken dient te hebben?
2. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat met het opheffen van de functie van directeur van de Dienst Wijken de ingang tot de concerndirectie vervalt?
3. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat het voor het goed functioneren van het wijkgerichte werken een directeur in de concerndirectie noodzakelijk is?
4. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat juist de Dienst Wijken en de daaraan gekoppelde bureaus voor goed beleid de nodige spanning kunnen ontwikkelen om zodoende tot goede en vruchtbare besluiten te kunnen komen?
5. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat bij het opheffen van de Dienst Wijken de vakdiensten het wijkgericht werken beperken tot hun vakgebied zonder voldoende te letten op ontwikkelingen binnen andere vakgebieden?
6. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat de afgelopen jaren bewezen hebben dat de dienst wijken met zijn bureaus hard nodig is om de alertheid van de centrale vakdiensten op peil te houden?
7. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat er binnen de wijken een duidelijk punt moet zijn waar de "gemeente" een gezicht heeft?
8. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat om de wijk(service)bureaus voldoende kracht te geven, een eigen Dienst Wijken noodzakelijk is om voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan de centrale vakdiensten?
9. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat het nodig is om het functioneren van de wijk(service)bureaus te optimaliseren zij gesteund moeten worden door een eigen eenheid in de vorm van een dienst met een eigen directe toegang tot de wethouders en het college?
10. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat het een gemiste kans is dat dit college niet met voorstellen is gekomen om in de gemeente Utrecht het democratiseringsproces verder door te ontwikkelen en met voorstellen te komen om deelgemeenten te creëren?
11. Bent u met Burger en Gemeenschap van mening dat de kiezers op geen enkele wijze zitten te wachten op weer een reorganisatie rond de Dienst Wijken, die hen op een grotere afstand van het bestuur en de vakdiensten zet?


---- --