Gemeente Waddinxveen


Nieuwjaarstoespraak 2010

Deze onderstaande tekst is door burgemeester Bert Cremers voorgedragen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 4 januari 2010.

Â

Â

Dames en heren,

Â

Welkom allemaal en goed dat u gekomen bent.

We staan aan het begin van een nieuw jaar, na een jaarwisseling die in Waddinxveen als rustig getypeerd kan worden. Waddinxveners hebben opnieuw laten zien goed maar verstandig feest te kunnen vieren. Ik heb de sfeer zelf mogen ervaren. Desondanks is er wel enige schade, twee bushokjes, één uitgebrande auto, Het kan nog altijd beter. Natuurlijk is het rustige verloop ook de verdienste van diegenen die voor ons de hele nacht in touw waren, de agenten van het wijkteam, de mannen van de brandweer en in de aanloop ook onze mensen van de werf. Laat ik daarom meteen beginnen met mijn grote dank en waardering daarvoor uit te spreken. Mannen en vrouwen bedankt, het was top.

We staan aan het begin van een nieuw jaar, en meer dan dat, van een nieuw decennium. Een decennium dat belangrijke veranderingen zal brengen in ons Waddinxveen. Een nieuwe woonwijk, een nieuw centrum, een hechte relatie met Gouda, in de omgeving verandert van alles, veel aandacht voor de kwaliteit en uitbreiding van het oppervlaktewater, de natuurontwikkelingen in het veenweidegebied, maar ook investeringen in de infrastructuur en versterking van de bedrijvigheid. Toegegeven, dat is allemaal toekomstmuziek. En wenselijk. Maar maken we het ook waar? Laten we eens zien.

Â

Het afgelopen decennium is geschiedenis en dus realiteit. Wij WETEN wat daarin gebeurd is. Misschien dat daarbij bij u het beeld op het netvlies staat van ânet nietâ. Net geen nieuw centrum, net geen begin van de Triangel. Dat sluit een beetje aan bij het gevoel dat nog steeds sterk is onder onze burgers dat de gemeente zaken NIET voor elkaar krijgt. Maar dat doet het beeld van het afgelopen decennium sterk tekort. Veel kenmerkender is het beeld van wat WEL bereikt is. Ik neem even enkele zaken met u door.

Heel belangrijk is de bestuurscultuur. Er zijn inmiddels volwassen en stabiele verhoudingen tot stand gebracht. Gericht op het gezamenlijk versterken van de gemeentelijke organisatie.

Een tweede punt is de omslag van onze gemeentelijke organisatie van een organisatie die bestaande situaties beheert naar een organisatie die nieuwe ontwikkelingen van de kant roeit. Ik kom daar nog over te spreken.

Een derde punt is van meer recente datum. Het betreft ook niet zozeer de gemeente, maar veel meer de gemeenschap. En het toont aan welke kracht er in Waddinxveen schuilgaat.

Wij zijn de afgelopen twee jaren getroffen door de grootste economische crisis sinds WO II. Heel veel gezinnen hebben het gemerkt, in bestaanszekerheid, in extraâs, in inkomen. Vrijwel alle bedrijven hebben het gemerkt. Forse afnames van orderportefeuilles, interen op reserves. We hebben ons schrap gezet voor de klappen die het zou geven. Natuurlijk, we zijn er nog lang niet klaar mee en we gaan nog moeilijke jaren tegemoet met na-ijleffecten en stevige ingrepen in ons eigen huishoudboekje.

Maar tellen we met verbazing onze zegeningen. Onze bedrijven hebben ruggengraat getoond. Men was redelijk voorbereid, kon de storm doorstaan. En men hechtte meer waarde aan het behoud van gekwalificeerd personeel dan aan het snel en rigoureus terugdringen van bedrijfskosten. Hulde daarvoor. Intussen bleef ook het gemeentelijk re-integratiebeleid recht overeind staan.

Het gevolg daarvan is dat we allemaal stapjes terug hebben moeten doen maar er tot nu toe geen grote verliezers zichtbaar zijn. Het aantal werklozen is gestegen, maar minder dan gevreesd, het aantal mensen in de bijstand is toegenomen, maar het lage niveau waarop dat aantal zich beweegt is in stand gebleven.

Â

Dames en heren, trots, dat is de boodschap die ik u wil meegeven. U mag trots zijn op onze bedrijven, trots op onze gemeente, trots op onze gemeenschap. Want ook als het gaat om de sociale kwaliteit, het meedoen van burgers oftewel in vaktermen het WMO-beleid zijn belangrijke successen te melden.

Â

Kijken we vanuit die trots, dat zelfbewustzijn naar het komende jaar en de jaren daarna dan kunnen we ons toekomstbeeld ook wat meer inkleuren met realistische tinten.

Wat ons in 2010 natuurlijk als eerste te wachten staat zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart. Â

Werkelijk het feest van de democratie, want zo voel ik dat. Het moment waarop burgers hun invloed kunnen doen gelden en hun vertegenwoordigers kunnen aanwijzen. Voor een burgemeester het mooiste moment in de vierjaarlijkse bestuursperiode. Ik betreur het echter dat een aantal prominente landelijke partijen niet deel zal nemen. De SP en Groen Links, maar in het bijzonder de PVV. U weet ongetwijfeld nog dat Geert Wilders in het voorjaar op bezoek is geweest bij ons. Ik heb er geen enkele twijfel over dat zijn boodschap op delen van ons electoraat sterke aantrekkingskracht uitoefent, zoals overigens ook tijdens de Europese verkiezingen is gebleken. De boodschap van de angst voor de gevolgen van globalisering, de angst voor de islam, eigenlijk angst überhaupt en gebrek aan vertrouwen in de overheid ook in Waddinxveen. Het is van belang dat deze sentimenten deel uitmaken van het publieke debat, ook in de raad. De PVV doet echter niet mee. Dus zal dat nu niet of veel minder gebeuren. Ik hoop dat deze kiezers hun weg naar andere partijen weten te vinden, ik vrees echter dat opnieuw veel Waddinxveners in maart thuis zullen blijven. Ik zou dat graag anders zien. Een stroming die landelijk zoveel weerklank vindt zou het als een uitdaging moeten zien ook lokaal verkiesbaar te zijn. Ik constateer dat de PVV een andere keuze gemaakt heeft.

Wat ik niet betreur is het vooruitzicht dat ook in de toekomst de sfeer in het politieke debat in Waddinxveen er een kan zijn van openheid en respect. Ik zal mij tot het uiterste inspannen om dat te behouden, wetend dat dit voortdurend onder druk zal blijven staan door de verruwing van de politieke zeden en de individualisering in het debat die daaraan ten grondslag ligt.

Kijken we verder vooruit. Over de sociale kwaliteit van onze samenleving heb ik me al optimistisch uitgelaten. Wij dragen een effectief WWB beleid en een effectief WMO beleid bij. De vele vrijwilligers in Waddinxveen, de verenigingen, de kerken, de onderwijzers, de ondernemers dragen daar het hunne aan bij. Dat is de kracht van ons Waddinxveen.

Wat mij wel zorgen baart is de positie van jongeren in Waddinxveen. De gemeenschap en ook politieke partijen moeten er nog aan wennen dat de ideale mix tussen het scheppen van kansen en het bieden van voorzieningen enerzijds en het actief tegengaan van overlast anderzijds nog niet gevonden is. We hebben wat betreft de overlast in de Zuidplas stappen vooruit gezet, maar de echte test komt pas dit jaar. En bij die echte test hoort ook de vraag of we zullen toestaan dat onze eigen jongeren ook een plek in de buitenruimte krijgen. Niet alle jongeren zullen genoegen nemen met school, computer en sport als redelijk overlastvrije activiteitengebieden. Ik blijf waarschuwen dat ik overlast niet zal accepteren, maar tegelijk geen enkel heil zie in het criminaliseren van pubers.

En dan het bouwen. Het motto van dit college is Waddinxveen in de steigers. Maar is dat zo? Er is de afgelopen maanden veel optimisme uitgedragen. Overspannen? Ik denk het niet. Het is al een prestatie om in de huidige markt eerste palen te slaan en overeenkomsten te sluiten. En die zijn er volop en zullen er het komend jaar ook komen. Inderdaad, bij het voetbalpark en het tenispark zijn de steigers al verdwenen, elders staan ze, en er komen er meer aan, nu al op de Mercuriusstraat, binnenkort op de Rijnlandstraat, daarna op de Zuidkade, de Noordkade, de Plasweg enzovoort. Vele stappen zijn gezet, veel voorbereidingen afgerond, subsidies gevraagd en gekregen. It giet oan, het bouwen in Waddinxveen. Natuurlijk, de markt zit tegen, maar ook ondanks dat heb ik er groot vertrouwen in dat er in 2010 een aantal eerste palen geslagen worden.

Doorslaggevend zullen natuurlijk de start bouw Triangel en centrum zijn. Laat er geen misverstand over bestaan: het is nog niet zo ver. Het perspectief start bouw Triangel wordt echter met elke stap die we zetten concreter. Binnenkort met de definitieve overeenkomst met het Bouwfonds en de aanvullende overeenkomst met Woonpartners. Wij tellen nu af tot start bouw die procedureel in 2011 kan beginnen.

Ook ten aanzien van het Centrum zijn belangrijke barrières weggenomen. Financiële belemmeringen, procesbelemmeringen. Het vertrouwen tussen partijen is in het verleden aangetast, inmiddels is het helemaal terug. Er zijn nog stappen te zetten, de uitspraken van de rechter, de markt, contracten met winkeliers. Maar de vaart zit er weer in! En met elke stap die we zetten brengen we start bouw dichterbij.

Â

Dat brengt me wel bij een laatste beschouwende zijstap.

De overheid heeft het afgelopen decennium haar sturende rol opnieuw ontdekt. Op het vlak van veiligheid, maar ook in de bestrijding van de crisis is gebleken dat de overheid ertoe doet en het marktdenken grenzen kent. Daarmee heeft de overheid zich opnieuw gedefinieerd voorbij al te oppervlakkige dienstverleningsretoriek. En stelling genomen tegen een te sterke nadruk op individuele belangen. Ook voor Waddinxveen geldt dat de lokale overheid aan zelfvertrouwen en sturend vermogen gewonnen heeft. Vraag blijft echter, als alle partijen in Waddinxveen zo sterk zijn, de overheid, de middenstand, het bedrijfsleven, Woonpartners, het onderwijs, de kerken, de verenigingen, de vele vrijwilligers, waarom spelen we dan geen betere wedstrijd samen? Goede spelers maken nog geen goed team. En we hebben nog onvoldoende begrepen dat we een team moeten vormen. De realisatie van het nieuwe centrum bijvoorbeeld is niet alleen afhankelijk van de overheid. Daar spelen ondernemers ook een rol in die verder gaat dan het toeschouwen alleen. Want het blijft een raar figuur dat enkele ondernemers die groot belang hebben bij het centrum tegelijk diegenen zijn die de doorgang ervan middels procedures het sterkst belemmeren. Niet omdat ze tegen het plan zijn, integendeel, maar omdat dat in andere belangen zo uitkomt. Dat is maar een voorbeeld van een samenwerking die verre van optimaal is. Ook als gemeente mogen we wel in de spiegel kijken, want wij gebruiken het potentieel in onze samenleving nog lang niet voldoende. Maar dat geldt ook voor andere partijen. Als wij een team smeden âtalenten genoeg- kunnen wij van Waddinxveen de kampioen maken van het nieuwe decennium. Laat dat onze gezamenlijke ambitie zijn. Waddinxveen is van ons allemaal.

O ja. Er gebeurde nog iets in 2009. Er kwam een nieuwe burgemeester. Misschien wilt u weten hoe het hem bevalt? Wel dames en heren, ik geniet er elke dag van om naar mijn werk te gaan. Er is voor mij een kans om een verschil te maken, het is me een eer een verschil te maken. Veel gesprekken heb ik sinds juni mogen voeren, met velen heb ik kennisgemaakt, heel vaak inspirerende ontmoetingen, altijd leerzame ontmoetingen. Ik was van plan nog maar even door te gaan.

Â

En dan is nu het moment, in deze ruimte, genietend van de tentoonstelling georganiseerd door onze Kunstkring met o.a. een viertal prachtige kunstwerken van mensen van de Bruggen, om te eindigen met waar het eigenlijk natuurlijk gewoon om gaat.

Laten wij het glas heffen, op een mooi Waddinxveen, een bloeiend Waddinxveen, de bijdrage die we daar allemaal aan kunnen leveren. Maar laat ik vooral u allen een heel gelukkig, voorspoedig en gezond 2010 toewensen.

Â