Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -

AutoWeek versus Nederlandse staat

Sanoma in hoger beroep bij Europese Hof

Hoofddorp, 5 januari 2010 Sanoma Uitgevers verdedigt op 6 januari bij de Grote Kamer van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het hoger beroep in de zaak AutoWeek versus de Nederlandse staat. AutoWeek werd in 2002 op intimiderende manier gedwongen beeldmateriaal af te staan van een illegale straatrace in Hoorn.

Een AutoWeek-journalist had er foto's gemaakt onder toezegging van anonimiteit aan de deelnemers van de illegale straatrace. Door de inbeslagname werd die afspraak geschonden. De vraag is of dit geen ongeoorloofde inbreuk maakt op de journalistieke bronbescherming.

Niet unaniem

Uit journalistieke kringen uit de hele wereld komen steunbetuigingen voor Sanoma en AutoWeek. De Kleine Kamer van het Europese Hof oordeelde vorig jaar in het voordeel van de Nederlandse staat. Maar die uitspraak was verre van unaniem: 4 rechters steunden de staat, 3 vonden dat er sprake was van een ongeoorloofde inbeslagname en steunden AutoWeek. Daarom besloot Sanoma in hoger beroep te gaan bij de Grote Kamer van het Europese Hof, die bestaat uit 17 rechters. Het pleidooi vindt op 6 januari plaats. Een definitieve uitspraak van de Grote Kamer wordt binnen een paar maanden verwacht.

Grote twijfels

Het komt zelden voor dat een hoger beroep door de Grote Kamer in behandeling wordt genomen. Dat dit nu wel is gebeurd, bevestigt de grote twijfels rond deze zaak die al sleept vanaf begin 2002. Hoofdredacteur AutoWeek Tonie Broekhuijsen: "Begin december 2009 heeft de Nederlandse Staat aangekondigd dat er een nieuwe wet komt waarin wordt vastgelegd dat journalisten recht krijgen op bronbescherming. Zodra deze wet in werking treedt, wordt erkend dat journalisten een belangrijke publieke functie vervullen. Ik hoop dan ook dat er vanuit dit perspectief naar onze case wordt gekeken door het Europese Hof."

Nationale en internationale steun

De NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de European Federation of Journalists, de New York Times, The Guardian en The Observer en vele andere buitenlandse uitgevers en organisaties van journalisten hebben zich in deze voor de journalistiek belangrijke principezaak pro Sanoma uitgesproken.

Ook wordt AutoWeek/Sanoma in deze zaak gesteund door de Stichting Persvrijheidsfonds. "De voor de journalistiek zo noodzakelijke bescherming van bronnen en bronnenmateriaal werd door justitie in deze kwestie met voeten getreden," zegt secretaris Thomas Bruning. "Dat de zaak nu bij de Grote Kamer is tekent het grote maatschappelijke belang van de bronbescherming."

Principiële zaak

AutoWeek/Sanoma wordt in deze procedure bijgestaan door mr. Otto Volgenant en mr. Ilan de Vré van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Mr. Volgenant: "Dit is een principiële zaak. Journalistieke bronbescherming is niet goed genoeg vastgelegd in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen."

Omschrijving case

AutoWeek maakte in 2002 beeldopnamen van een illegale straatrace in Hoorn onder toezegging van anonimiteit aan de deelnemers. De politie kwam langs op de redactie van AutoWeek en eiste afgifte van het beeldmateriaal. Toen dit werd geweigerd, met beroep op bronbescherming, werd hoofdredacteur Tonie Broekhuijsen gearresteerd. En Sanoma Uitgevers werd gedreigd met 'sluiten van de tent'. Uitvoering van dat dreigement zou grote gevolgen hebben gehad voor veel bladen van Sanoma, die de volgende dag verslag moesten doen van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Onder grote druk van Justitie werd uiteindelijk in het midden van de nacht de cd-rom met foto's onder protest afgegeven.

Achteraf bleek dat de redenen voor de inbeslagname discutabel waren. Er was gezegd dat het ging om 'een zaak van leven en dood'. Maar uiteindelijk bleek het te gaan om een auto die als vluchtwagen betrokken zou zijn geweest bij een ramkraak. Ook bij de procedure zijn vraagtekens te zetten. Van de kant van Justitie werd onevenredige druk uitgeoefend op Sanoma om de cd-rom af te staan. Nadat Sanoma de cd-rom onder protest had afgegeven heeft zij direct bezwaar aangetekend tegen de gevolgde procedure. De Grote Kamer van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de hoogste instantie die hierover een oordeel kan geven.

Over Sanoma Uitgevers

Sanoma Uitgevers B.V. is met bijna 80 publiekstijdschriften (inclusief bijbehorende extensies en evenementen) en circa 180 websites de grootste multimediale uitgever in Nederland. In 2008 haalden Sanoma Uitgevers en haar dochters en deelnemingen Sanoma Magazines Nettherlands een omzet van 515,7 miljoen euro. In Hooffddorp werken circa 1000 medewerkers op redacties en ondersteunende afdelingen. Bij de dochterondernemingen Sanoma Men's Magazines, Jonge Gezinnen, Mood for Magazines en ilse media werken nog eens ruim 750 medewerkers. Sanoma Uitgevers mag zich sinds juni 2009 één van de vijf beste werkgevers van Nederland noemen volgens het jaarlijkse onderzoek van Effectory en VKbanen. Meer informatie over Sanoma Uitgevers: www.sanoma-uitgevers.nl.

Sanoma Uitgevers maakt deel uit van Sanoma Magazines. De tijdschriften en digitale media van Sanoma Magazines informeren, inspireren en verbinden miljoenen mensen in verschillende levensfasen in 13 Europese landen. Sanoma Magazines is een Divisie van de Sanoma Group, een sterke Europese mediagroep actief in verschillende mediasectoren in twintig landen.

Sanoma Uitgevers is ook te volgen op Twitter: twitter.com/SanomaNL.

Sanoma Uitgevers

Noot voor redacties

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (