Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Capelle a/d IJssel, 5 januari 2010

Energieconsultant McKinnon & Clarke overgenomen door investeringsmaatschappij

De wereldwijde energieconsultant McKinnon & Clarke (M&C), met het hoofdkantoor in Dunfermline (Schotland) en een Nederlandse vestiging in Capelle aan den IJssel, is voor £ 22 miljoen overgenomen door de investeringsmaatschappij Lyceum Capital. De onafhankelijke consultant adviseert zakelijke gebruikers op het gebied van energie en milieuwetgeving. Dit gebeurt in zowel gereguleerde als gedereguleerde markten in 21 landen.

M&C heeft in 2008/2009 een omzet behaald van £ 22,7 miljoen. Dit omzetcijfer zal naar verwachting stijgen tot £ 60 miljoen in 2013, aangezien steeds meer ondernemingen het de consultant inschakelen voor het beheren van hun energie-inkoop en van complexe milieuverantwoordelijkheden. Ook een actieve acquisitiestrategie in Europa en Australië zal bijdragen aan de snelle groei van het bedrijf.

Na afronding van de overname zal oprichter Sandy McKinnon een minderheidsbelang behouden in M&C, terwijl de CEO van M&C, Simon Northrop het bedrijf verder zal leiden. Daniel Adler en David Harland van Lyceum Capital zullen toetreden tot de board van het bedrijf, evenals Bill McCall, als chairman, en Gerry Higgins die is aangesteld als executive vice chairman.

Ben van Bemmel, Europees directeur van McKinnon & Clarke: "De toegang tot kapitaal om onze groeistrategie te verwezenlijken is door deze stap aanzienlijk verbeterd. Dit helpt ons om onze positie in Nederland verder te verstevigen, niet alleen gericht op een groter marktaandeel, maar ook op groei in meer milieugerelateerde diensten. De grote interesse van investeerders en banken in McKinnon & Clarke is een duidelijke indicatie dat we op de goede weg zijn. Met een ambitieus plan voor de acquisitie van verschillende ondernemingen in Europa en Australië, zullen we onze klanten schaalgrootte en diepgaande expertise kunnen bieden. Ook voor de Benelux kunnen acquisities bijdragen aan onze groei. Nu milieuwetgeving steeds hoger op de zakelijke agenda komt te staan, hebben organisaties onze diensten hard nodig om er zeker van te zijn dat ze opereren met maximale efficiency en binnen de bepalingen van de wet.'

M&C is een van de weinige consultants die onpartijdige adviezen geeft, onafhankelijk van enige energieleverancier. Ook de internationale activiteiten van het bedrijf, die goed zijn voor 40% van de totale omzet, waren een cruciale factor in de beslissing van Lyceum Capital om te investeren.

'M&C is een toonaangevend energieconsultant, met een reputatie die zijns gelijke niet kent en met een serviceaanbod in een internationale markt die ieder jaar groeit. Wij zullen voorzien in het kapitaal, de operationele input en de strategische richtlijnen waarmee M&C zijn potentieel kan realiseren', zegt Daniel Adler, partner van Lyceum Capital. 'Dit zal resulteren in betere diensten voor klanten, meer kansen voor werknemers en een goed rendement voor onze investeerders. We zullen samenwerken met het management om M&C te ontwikkelen tot een robuuste en duurzame onderneming, met goede vooruitzichten voor groei op de lange termijn.'

M&C telt 373 medewerkers, waarvan 31 in Nederland.

Binnen de groeistrategie zal het bedrijf zich vooral richten op grote ondernemingen met energiebehoeften van ¤ 5 miljoen en meer. Het zal ziich ook focussen op de milieu- en risicomanagementfacetten van de bedrijfsvoering, wanneer er goede kansen zijn om meer waarde toe te voegen aan het aanbod van M&C.

Over Lyceum Capital
Lyceum Capital is een onafhankelijke private equity-firma. De firma investeert in innovatieve en groeiende bedrijven die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk. Het investeringsfonds heeft een omvang van £ 255 miljoen. Lyceum Capital hanteert een researchgedreven benadering om zeer doelgericht te investeren in bedrijven met potentieel om uit te groeien tot robuuste spelers in gefragmenteerde sectoren en in groeisectoren. De investeringen bedragen tussen £ 5 to £ 30 miljoen in deals met bedrijven die over het algemeen een waarde hebben tussen £ 10 en £ 75 miljoen. Lyceum Capital werkt samen met management teams om schaalgrootte te bereiken en marktaandeel te winnen door operationele verbeteringen door te voeren, organische groei te ondersteunen en aanvullende acquisities mogelijk te maken. Op basis van een combinatie van investeringen en operationele en strategische input, bouwt Lyceum capital robuuste en succesvolle bedrijven met groeivooruitzichten voor de lange termijn. Sinds 2000 heeft Lyceum Capital in 11 platformbedrijven geïnvesteerd en in totaal 42 aanvullende acquisities gedaan.

Over McKinnon & Clarke
McKinnon & Clarke is in 1976 opgericht door Sandy McKinnon & Roy Clarke. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale organisatie met 18 kantoren in 14 landen, van waaruit klanten in meer dan 20 landen worden ondersteund. Het bedrijf heeft experts op alle gebieden van energiemanagement, waaronder inkoop, milieuvraagstukken, engineering en het analyseren van de totale energiemarkt. In combinatie met het vergaren van data, bemiddeling, planning en continue beheer van de energiekosten en het energieverbruik, stelt McKinnon & Clarke klanten in de gelegenheid om kosten te besparen door efficiënter met energie om te gaan en minder energie te verbruiken. Voor meer informatie: www.mckinnon-clarke.nl.