Gemeente Delft

Milieuzone in Delft in werking


1 januari 2010 is de Delftse milieuzone voor vrachtverkeer in werking getreden. De milieuzone in de zuidoostrand van de binnenstad, draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een duurzamere distributie van goederen.

In de milieuzone worden alleen schone vrachtwagens toegelaten waardoor de luchtkwaliteit op de knelpunten Oostsingel, Julianalaan en de Zuidwal zal verbeteren. Vrachtwagens van acht jaar en ouder, die zwaarder zijn dan 3500 kg, op diesel rijden en géén roetfilter hebben, worden niet toegelaten omdat ze een relatief grote bijdrage leveren aan de vervuiling van de lucht. Voorwaarden en uitzonderingen zijn terug te lezen op www.gemeentedelft.info/milieuzone.

Wethouder Merkx:"Met de invoering van de milieuzone verbeteren we de luchtkwaliteit in Delft. Daarnaast bevorderen we zo een betere en duurzamere distributie van goederen van en naar de binnenstad. Zo neemt niet alleen in de zone maar ook daarbuiten de leefbaarheid in de stad toe."

Na een periode van gewenning, start vanaf 1 april 2010 de intensieve handhaving van de milieuzone. Dit gebeurt door de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren.

De maatregel komt voort uit het convenant 'Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering' dat de gemeente Delft, overheid, brancheorganisaties van de vervoerders, verladers- en ontvangersorganisatie en diverse andere gemeenten in 2006 ondertekenden. Het convenant beschrijft de afspraken tussen de verschillende partners van het convenant en de verplichtingen die daar uit voortvloeien.

Meer informatie is te vinden op www.gemeentedelft.info/milieuzone

Noot voor de redactie (