Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 5 januari 2010

[pic]


Persbericht

Dorpsgezicht Ruinerwold wellicht beschermd

De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap wijst mogelijk een groot deel van Ruinerwold aan als beschermd dorpsgezicht. Het gaat om het gebied rond de parallel gelegen bebouwingslinten Boerpad - Haakswold als ook Larijweg - Dijkhuizen, Woldijk en Oosteinde.


Bijzonder Ruinerwold

Onder de boerderijen in dit gebied zijn voorbeelden van de Drentse boerderijbouw uit een periode van drie eeuwen. De aanwezigheid van nog oorspronkelijke boerenerven en zogenaamde ouderwoningen dragen bij aan de ruimtelijke kwaliteit. Het is echter in het bijzonder de authentieke structuur van Ruinerwold met zijn dubbele bebouwingslinten in samenhang met het tussen- en achterliggende open grasland, die aanleiding zijn voor het voornemen van de minister te overwegen Ruinerwold op nationaal niveau te beschermen.

Informatieavond
Over de mogelijke aanwijzing van het beschermd dorpsgezicht en de consequenties daarvan wordt in samenwerking tussen de gemeente en de rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten een informatieavond gehouden. De informatieavond vindt plaats op dinsdagavond 12 januari 2010 in het dorpshuis de Buddingehof en begint om 20.00 uur.


Beschermd dorpsgezicht

In Nederland is een beschermd dorpsgezicht een kwalificatie van een gebouw of een groep gebouwen die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang. Wanneer deze gebouwen aangemerkt zijn als 'beschermd dorpsgezicht' mogen deze niet worden afgebroken of worden gewijzigd zonder een schriftelijke vergunning van het College van Burgemeester en Wethouders. Ook gebouwen die niet worden aangemerkt als monument, kunnen hieronder vallen. Vaak bepalen een aantal gebouwen samen, of de ruimtelijke structuur en de onderlinge samenhang van de gebouwen, het historisch karakter van een dorp.


               ///////////////////////////////////////////////////