Zal IPv6 voor een drastische verandering zorgen in 2010


AMSTERDAM, 20100105 -- Het is voorspeld dat we in 2012, of eerder, geen IPv4 adressen meer beschikbaar hebben. Daardoor wordt het internet Protocol versie 4 (IPv4) langzaam vervangen door de volgende generatie, versie IPv6. Omdat antispam meters ondermeer afhangen van IP reputatie checks, komt de vraag naar boven hoe dit invloed zal hebben op de mail inbox.

Het verschil tussen IPv4 and IPv6 is erg klein. Ipv6 is simpelweg een ander formaat van karakters dat ervoor zorgt dat er veel meer verschillende mogelijkheden zijn voor de samenstelling van adressen. Hierdoor zal het eeuwen duren voordat we hier doorheen zijn. "Veel anti spam systemen zijn gebaseerd op de reputatie van de zender door de evaluatie van het voorgaande verkeer van een IP adres. Bij IPv6 daarentegen, aangezien er zoveel verschillende IP adressen zijn, is filteren op dit niveau niet meer mogelijk. De welbekende 'blacklist' zoals wij dat nu kennen, zullen verdwijnen en de 'whitelist' wordt erg populair ", volgens Dreas van Donselaar van het Nederlandse email security concern SpamExperts.

SpamExperts werkt samen met diverse Nederlandse ISPs om een mail server registratie whitelist voor de IPv6 adressen te verplichten. Dhr. Van Donselaar geeft ook aan dat naast whitelisting het erg belangrijk is om een accurate email content filter te gebruiken om te vermijden dat filtering alleen afhankelijk is van de IP reputatie. "We hebben een SpamFeed ontwikkeld dat andere anti spam bedrijven zal ondersteunen om hun content scanning technologie te verbeteren". Ook al lijkt IPv6 heel ver weg, het komt sneller dichterbij dan we denken en zal serieuze consequenties hebben voor iedereen die geen voorbereidingen getroffen heeft.

Wat is IPv6 eigenlijk? In plaats van de Ipv4 samenstelling van een IP adres in 4 sets van 3, dat ons toestaat om 4 biljoen adressen te creëren, worden 16 karakters gebruikt voor IPv6, dat ons toestaat om oneindig veel combinaties te vormen. Helaas is niet iedereen zo enthousiast over de implementatie van IPv6. Deels is dit te wijten aan de economische crisis; bedrijven lijken de implementatie uit te stellen omdat hier hoge kosten aan verbonden zijn.





Ingezonden persbericht