Nederlandse scholier ergert zich het meest aan te laat nagekeken proef


Suggestie voor docenten die op zoek zijn naar een goed voornemen

UTRECHT, 20100105 -- De nummer 1-ergernis van middelbare scholieren is een te laat nagekeken proefwerk. Dat blijkt uit de Ergernissenenquête onder ruim 4800 Nederlandse scholieren op website Scholieren.com. Opvallend, want onder Belgische scholieren is die ergernis niet eens in de top 10 terug te vinden.

Eén van de geënquêteerde scholieren vindt het vooral onrechtvaardig: "Docenten beseffen waarschijnlijk niet dat wij het ook druk hebben, maar dat wij ons proefwerk wel op tijd moeten maken. Soms zijn ze zelfs te laat voor het rapport."

Verder ergeren de leerlingen zich aan de hoge werkdruk, in de vorm van te lange schooldagen en teveel huiswerk. Docenten die te strenge straffen geven staan op de vierde plaats en nog net in de top 5 staat een ergernis waar iedere (oud-) scholier zich wel iets bij voor kan stellen: vieze wc's. "Het lijkt wel of ze nooit schoon worden gemaakt: er zitten op sommige wc's geen wc-brillen, de kranen zijn vies en het wc-papier wordt bijna nooit bijgevuld."

In vergelijking met België hebben de scholieren in Nederland het meer naar hun zin met elkaar. Klikken en pesten staan in België op plek 12 en 14, in Nederland pas op respectievelijk plek 30 en 28.

Onderzoek onder Nederlandse en Belgische scholieren
Scholieren.com stelde in overleg met een groep scholieren een lijst met 43 ergernissen op in de categorieën personeel, organisatie, faciliteiten, leefklimaat en medeleerlingen. Die werd eind november voorgelegd aan de bezoekers van de website. Ruim 4800 Nederlandse en 650 Belgische scholieren vulden de enquête in. Scholieren ergeren zich vooral aan onredelijke of oneerlijke docenten en conciërges, en de werkdruk. De Nederlandse scholier geeft z'n school overigens een voldoende: een 6,5. De Belgen geven hun school gemiddeld een 6,2.

Scholieren ergeren zich amper aan teveel lesuitval (ergernisfactor: 3), leerlingen die hun spullen inpakken terwijl de docent lesgeeft (3,5) of teveel afkijken bij toetsen / huiswerk (3,8). Ook het flirten en zoenen van medeleerlingen is voor weinigen een ergernis (3,9).

Scholieren.com
Scholieren.com bestaat sinds 1998 en heeft maandelijks meer dan 2 miljoen unieke bezoekers. De website is een begrip onder middelbare scholieren dankzij de grote boekverslagen- en werkstukkendatabase en werd afgelopen jaar gekroond tot populairste website in de categorie onderwijs, bij de Website van het Jaar verkiezing.

Zie voor de lijsten: www.scholieren.com/ergernissen