Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 december 2009

PERSBERICHT

Double Take

Geachte persrelatie,

In januari brengt het Filmmuseum het filmische essay Double Take uit van gerenommeerd Belgisch filmer-kunstenaar Johan Grimonprez. Aan de hand van het werk van Alfred Hitchcock, en met Hitchcock-lookalike Ron Burrage in de hoofdrol, verkent Grimonprez de ideologie en politiek van de angst van de afgelopen vijftig jaar. Double Take is (samen met Dial H-I-S-T-O-R-Y) op 5 januari te zien in het Filmmuseum (Amsterdam) als onderdeel van het programma E*Cinema, in aanwezigheid van de regisseur. Vanaf 21 januari is Double Take in de Nederlandse filmtheaters te zien.

Johan Grimonprez is voor interviews beschikbaar op: 5 jan 14.30 - 17.00 en 6 jan. 10.00 - 13.00 in het Filmmuseum.

In Double Take, zijn tweede lange film, verkent de Belgische filmer-kunstenaar Johan Grimonprez (maker van het bekroonde Dial H-I-S-T-O-R-Y) de steeds sterkere invloed die televisie, nieuws, cinema en reclame zijn gaan uitoefenen op ons begrip van heden en verleden. Geïnspireerd op het korte verhaal van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges, waarin de auteur zijn twintigjarige zelf ontmoet, stuurt Double Take aan op de ultieme confrontatie tussen de filmmaker Alfred Hitchcock en zijn professionele dubbelganger Ron Burrage. Wie is wie, en wie zit er achter de enscenering van de perfecte moord? Grimonprez vermengt fictie en realiteit, uitgebreid gebruikmakend van archiefbeelden - nieuwsbeelden, reclames, filmfragmenten - en laat Hitchcocks favoriete thema's de revue passeren: het spel van dubbelgangers, de politiek van angst (van de Koude Oorlog tot de War on Terror, van The Birds tot Independence Day) en de ideologische macht van cinema en televisie (van het prille begin van het televisietijdperk tot ons huidige dwangmatige zapgedrag).

Prijzen
Regisseur Johan Grimonprez won met Double Take de Black Pearl Award for Best New Documentary Director ($50,000) op het Middle East International Film Festival in Abu Dhabi. De jury werd voorgezeten door de gevierde documentairemaker James Longley.

Over de regisseur
Kunstenaar, regisseur, curator en leraar Johan Grimonprez (1963) verdeelt zijn tijd tussen de Verenigde Staten en Vlaanderen. Hoewel hij werkt met verschillende media - fotografie, digitale beeldfragmenten, found footage - staat video centraal in zijn werk. Grimonprez studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK), de School of Visual Arts in New York en de Jan van Eyck Academy in Maastricht. Al in zijn vroege videowerken, onder meer Kobarweng of Where Is Your Helicopter? (1992), onderzoekt de kunstenaar de impact van beelden op de toeschouwer.

Hij manipuleert bewust de conventies van het documentaire genre. Zijn bekroonde documentaire Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) was een visueel verbluffende trip, een beeldmontage over de geschiedenis van de vliegtuigkaping waarin een beeld wordt geschetst van de wereld in de aanloop naar 9/11.

Double Take
Johan Grimonprez (BE/NE/DU 2009)
Engels gespr., Nederlands ondert., 80' kleur & zwart/wit

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht