NCRV

NCRV Dokument
Het grote genieten

Dinsdag 5 januari 2010

15.00 uur, Nederland 2

De harde realiteit van de gepensioneerde

"Als ik straks met pensioen ben, ga ik eindelijk genietenâ. Je hoort het mensen vaak zeggen tijdens hun werkzame leven. Veel Nederlanders schrikken dan ook van de plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. Maar hoe staat het in werkelijkheid met pensionering in Nederland? NCRV Dokument Het grote genieten, geregisseerd door Chiel Aldershoff, is een eigenzinnige en vrolijke documentaire die laat zien dat veel mensen zich geen raad weten met de vrijheid na hun pensionering.

Tonâs werk is zijn leven. Op kantoor was hij volgens eigen zeggen onmisbaar. Nu voelt hij zich eenzaam en wacht tot zijn vrouw thuiskomt van haar werk. âIk moet van vrije tijd leren genietenâ, zegt hij. Zij weet niet wat ze met hem aanmoet, ze herkent haar man niet. Zijn dag is leeg, haar werk is een gevoelig onderwerp, dus er wordt nauwelijks meer gepraat als ze samen zijn.

Ex-politieman Tjeerd heeft het sinds zijn pensionering zo druk dat hij het allemaal niet kan bijbenen. Hij koopt en verbouwt een oude Friese boerderij, wil een Bed & Breakfast openen, wordt pontbaas en zorgt en passant ook voor zijn vrouw, kleinkinderen, zijn 85-jarige moeder, vijftien kippen, een gepensioneerde politiehond en een moestuin. Hij neemt te veel hooi op zijn vork en dat eist zijn tol. Hij heeft geen tijd meer voor zijn vrouw en als ze elkaar zien, hebben ze ruzie. De tijdelijke wooncontainer voor de deur is te klein en de boerderij nog lang niet klaar.

NCRV Dokument Het grote genieten is een productie van Paul de Bont Producties met medewerking

van ANBO. Naast de film wordt ook een website ontwikkeld waarop mensen kunnen testen of ze klaar zijn voor hun pensioen: www.toekomstcoach.nl.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 7 september 2009.