Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DIERGAARDE BLIJDORP BLIJFT BEST BEZOCHTE DIERENTUIN VAN NEDERLAND

Rotterdam, 5 januari 2010

Diergaarde Blijdorp kijkt tevreden terug op een geslaagd 2009. Ondanks de recessie wist Blijdorp het hoge bezoekersaantal van de afgelopen jaren vast te houden. Voor de achtste keer in de geschiedenis passeerden meer dan anderhalf miljoen bezoekers de poorten: 1.561.891 om precies te zijn. Daarmee was Blijdorp voor het derde jaar op rij de best bezochte dierentuin van Nederland. Bovendien behoudt zij haar plaats in de top 10 van meest bezochte Europese dierentuinen.

In 2009 had Blijdorp weer veel nieuws te bieden, waardoor de bezoekers bleven terugkomen. Zo werd in februari olifantje Tonya geboren, in juni gorilla Bokito's derde jong Tuena en in oktober dwergnijlpaardje Flory. Maar ook minder 'omvangrijke' geboorten wisten het publiek te boeien, zoals acht Komodovaraantjes, veertien reuzentoekans, twee kroeskoppelikanen en twee krokodilstaarthagedissen. Een bijzondere aanwinst vormden de zeven moeraswallaby's (een kangoeroesoort). In de zomer konden kleine kinderen poseren op de bladeren van de reusachtige waterlelie Victoria amazonica.

De burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, opende onder andere het nieuwe savannegebied met giraffen. Dit nieuwe stukje Blijdorp vormde de hoofdattractie van 2009. Verder werden verblijven voor poolvossen, sneeuwuilen en zeearenden geopend.

Ter gelegenheid van de opening van de Afrikaanse Savanne werd een Samburu-dorp nagebouwd. Kinderen konden hier Afrikaanse muziek maken en kralen rijgen. Gedurende de Midwinterzoo, tijdens de afgelopen feestdagen, trok de activiteit 'Dieren Die Eten' alle aandacht, met name de kraampjes waar mensen dierenvoer, waaronder levende insecten, konden proeven.

Ook in 2010 staat er weer veel te gebeuren. Geboortes zijn vaak lastig te voorspellen, maar in ieder geval wordt er in augustus een olifantje verwacht. Ook wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste jonge giraffe in het nieuwe verblijf en hopen we op een jonge gorilla en nog steeds heel stiekem op jonge ijsbeertjes. Verder zal het jaar vooral in het thema van 'Enge Dieren' staan, met als startsein de opening van een reusachtige doorloopvolière voor gieren en andere grote Afrikaanse vogels. In het voorjaar worden verblijven voor colobusapen en servals (Afrikaanse katachtigen) opgeleverd. Kortom; er valt komend jaar weer genoeg te beleven in Diergaarde Blijdorp!