Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 5 januari 2010

Vertrouwen golft, beleggingsmarktrapport 2010 van DTZ Zadelhoff: 'Vertrouwen en kapitaal nemen toe op beleggersmarkt'

"Was er in 2008 en 2009 nog duidelijk sprake van winter op de Nederlandse vastgoedmarkt, nu - begin 2010 - kondigt het einde van de winter zich aan." Dit zegt Cuno van Steenhoven, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. "Er is meer beweging op de beleggingsmarkt en een aantal buitenlandse investeerders is weer op zoek naar Nederlands vastgoed," aldus Van Steenhoven. Vandaag verschijnt het beleggingsmarktrapport 'Vertrouwen golft; de markt voor beleggingen in Nederlands commercieel onroerend goed' van DTZ Zadelhoff, waarin het bedrijf zijn visie geeft voor 2010.

De golvende lijn waarop de economie zich beweegt, is aan vertrouwen gekoppeld. Begin 2009 was het vertrouwen van financiers en beleggers dalende. Beleggers zagen voornamelijk financiële risico's. "Eind 2009 gaf het vertrouwen een optimistischer beeld", concludeert de bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff. "Niet langer worden financiële risico's als grootste gevaar gezien, maar de leegstand en de huurwaarde van vastgoed. De toename van de leegstand is met 1,3% beperkt gebleven. Er staat op dit moment in Nederland circa 6 miljoen m2 kantoorruimte leeg. Dit komt neer op ongeveer 300.000 werkplekken."

De ontwikkelingen op het gebied van 'wonen', 'werken' en 'winkelen' hebben direct invloed op vastgoed. DTZ Zadelhoff constateert 'binnenstadsschaarste' aan zowel woningen als kantoren. Stationslocaties worden steeds populairder. Een andere trend, 'het nieuwe werken' (waarbij het klassieke kantoor langzaam verandert in een 'meeting place'), heeft grote impact op het aantal vierkante meters per werkplek. Daarnaast wint internetwinkelen steeds meer aan terrein, hoewel traditioneel winkelen ook nog steeds in trek blijft.

Vorig jaar concludeerde DTZ Zadelhoff dat de beleggingsmarkt ten opzichte van eerdere crises de gebruikersmarkt niet volgt, maar hierop vooruitloopt. Van Steenhoven: "Op de markt van gebruikers van kantoren en bedrijfsruimte is de leegstand tijdens 2009 opgelopen en is het verschil tussen eerste klas vastgoed en vastgoed op secundaire locaties groter geworden. Ook op de winkelmarkt is het verschil toegenomen tussen A-locaties enerzijds en B- en C-locaties anderzijds. Kenmerkend voor deze tijd is het grote aantal huurverlengingen. Daarnaast signaleren we verborgen leegstand. Dit zijn delen of verdiepingen van een kantoorgebouw die leeg staan, omdat een bedrijf die ruimte niet meer gebruikt door bijvoorbeeld een reorganisatie, terwijl het huurcontract nog doorloopt."

De ontwikkelingen zijn niet voor elke regio hetzelfde. In de toekomst krimpt de bevolking in bepaalde delen van Nederland in en dat heeft invloed op het soort en het aantal woningen. Tegelijkertijd heeft Nederland te maken met vergrijzing. Dit heeft natuurlijk invloed op de kantorenmarkt en de bedrijfsruimtemarkt, maar ook op woningen en winkels. "Om dit inzichtelijk te maken heeft DTZ Zadelhoff de Vastgoedvisiekaart ontwikkeld, waaruit blijkt dat regionale verschillen toenemen", aldus Van Steenhoven.

Het beleggingsmarktrapport is te downloaden van onze site www.dtz.nl.