Ingezonden persbericht


Persbericht

optimale informatie !

VVV Zuid-Holland Zuid introduceert "QR codes" voor toeristisch gebruik

De VVV Zuid-Holland Zuid grijpt het nieuwe jaar aan om hedendaagse techniek in te zetten om extra informatie te kunnen toevoegen aan bestaande vormen van promotie, routes en informatiepanelen: de 'QR Code'.

De 'QR Code' is een soort barcode waarin een directe link wordt geplaatst naar een minisite. Nadat gebruikers een foto hebben gemaakt van een 'QR Code' blokje met hun mobiele telefoon worden zij via mobiel internet direct doorverbonden met de betreffende minisite voor de informatie. Klinkt futuristisch, maar dat is het allang niet meer. Gezien de relatief lage onderhoudskosten acht de VVV het de investering nú waard om dit middel in te zetten. De gast kan, indien hij/zij een (onbeperkt) mobiel internetabonnement heeft, kosteloos worden voorzien van uitgebreide en actuele informatie. Een onbeperkt mobiel internetabonnement kost, in combinatie met een telefoonabonnement vaak niet meer dan een paar euro, terwijl dit los aangeschaft, maximaal E 10,= per maand kost. Voor steeds meer mensen, die gewend zijn aan de rijkdom aan informatie op internet, reden om over te gaan tot aanschaf.

De mogelijkheden zijn onbeperkt

De VVV zal de codes het eerst gaan toepassen op de stadswandeling in Dordrecht. Daar zullen monumentale panden worden voorzien van een 'QR Code'. Door middel van de code kunnen bijvoorbeeld interieur foto's van een niet te bezoeken pand worden getoond of kan extra historische informatie worden gegeven door middel van (bijvoorbeeld gesproken)tekst, foto's of video. De codeblokjes zullen waar mogelijk worden aangebracht op de bekende monumentenborden op de panden. Daarna zal ook de stadswandeling in Gorinchem en Leerdam van deze codes worden voorzien. In Utrecht wordt al met deze toepassing geëxperimenteerd. Nieuwe toeristisch toepassingen zijn o.a. QR codes op routeborden in de Biesbosch en op de, te vernieuwen, informatiepanelen van het Fietsknooppuntennetwerk in de Drechtsteden en de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Deze (statische) panelen kunnen op deze manier worden voorzien van dynamische informatie, waardoor de gast nog beter een keuze kan maken bij het plannen van de route.

'QR Codes' kunnen ook eenvoudig worden opgenomen in drukwerk om bijvoorbeeld door een korte videoboodschap een sfeerbeeld weer te geven. Horeca kan de 'QR Code' gebruiken op een placemat, zodat de gast tijdens de lunch alvast kan kennismaken met de bezienswaardigheden in de directe omgeving. Zo zijn er nog vele voorbeelden van toepassing te geven.

De introductie van de toeristische 'QR codes' is mede mogelijk gemaakt door het project 'Hollands Glorie', de gemeente Dordrecht en de gemeente Gorinchem en is een voorloper op een nog spannender toepassing van moderne techniek in de informatieverschaffing. Daarmee zal de VVV in de loop van het jaar (landelijk maar) startend in Dordrecht en Gorinchem gaan experimenteren.


- einde persbericht -