Gemeente Heerlen

Hoofdrolspelers in Armoedenota Heerlen
Petra, Kaz, Alkan en Joep

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de armoedenota. Hierin staan de plannen die de gemeente de komende jaren wil uitvoeren voor mensen met een minimuminkomen. De gemeenteraad moet het stuk ook nog vaststellen. Dat gebeurt, naar alle waarschijnlijkheid, tijdens de vergadering van dinsdag 2 februari.

De eerste opzet van de armoedenota is besproken tijdens de armoedeconferentie op 16 oktober van het vorig jaar. Dat gebeurde onder meer met burgers die moeten rondkomen van een minimuminkomen. Zij zijn met klem verzocht om mee te praten over het armoedebeleid in de gemeente Heerlen.

Reacties
Ná de armoedeconferentie is de nota aangepast met aanbevelingen die op die dag door de bezoekers zijn gedaan. Alle reacties zijn in een speciaal hoofdstuk bij elkaar gebracht en voorzien van een reactie van de gemeente. Eén aspect kwam daarbij steeds weer terug en dat is het persoonlijk contact tussen de gemeente en de burger. Een goede invulling hiervan is de sleutel tot een professioneel, humaan en effectief armoedebeleid. Door het voeren van jaarlijkse servicegesprekken is hieraan al gedeeltelijk tegemoet gekomen, maar de gemeente blijft hier voortdurend aandacht aan schenken.

Gezicht
De manier waarop de nota is samengesteld, ligt heel sterk op één lijn met persoonlijk contact. Alle aspecten van het armoedebeleid zijn namelijk beschreven aan de hand van de persoonlijke omstandigheden van Petra, Kaz, Alkan en Joep. Deze vier hoofdrolspelers staan model voor alle Heerlenaren met een minimuminkomen. En daarmee krijgt het armoedebeleid van Heerlen ineens een heel menselijk gezicht.

Gemeente Heerlen, 5 januari 2010
Afdeling Communicatie




Gemeente Heerlen