Gemeente Schermer


Nieuwjaarsspeech Burgemeester Moeijes

(05-01-2010)
Dames en heren,

Allemaal heel hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie hier in de Wittenburg. Wij zijn u zeer erkentelijk dat u de moeite heeft genomen om voor onze receptie te kiezen want ik weet dat er vanavond zeer veel recepties plaats vinden.

Allereerst wil ik u en de uwen een heel gelukkig en gezond 2010 toewensen. Het klinkt zo standaard terwijl ik weet dat het voor veel mensen, ook in onze nabije omgeving, absoluut niet vanzelfsprekend is.

Waarom bezoekt u onze nieuwjaarsreceptie? Ik zie mensen van politie en brandweer maar ook andere organisaties en verenigingen waar we regelmatig mee overleggen om met elkaar zo optimaal mogelijk te functioneren.

Samen werken aan een samenleving waar we ons allemaal thuis voelen. Waar we kunnen wonen, werken en recreëren.

Lukt dat? Soms wel en soms ook niet. Af en toe heb ik het gevoel dat we soms te snel, teveel willen. Ik realiseer mij dan dat we met processen bezig zijn die nu eenmaal veel tijd in beslag nemen. In dit verband zijn wij heel gelukkig met het op-nieuw opengaan van de supermarkt in Stompetoren en ben ik met name voor de oudere bewoners blij dat zij niet hoeven te wachten op het nieuwe cen-trumplan. Hulde voor de ondernemer, Maar om, een week later, gelijk een vrachtauto bijna in de voor-tuin......……….

Een dag of 10 terug heeft u allemaal een duurzame folder in uw brievenbus gevonden. Een folder met informatie over AED's (daar hangt zo'n apparaat wat levensreddend kan zijn als iemand een hartprobleem heeft) Ik ben er bijzonder trots op dat wij in samenwerking met Graft de Rijp en niet te vergeten de stichting POLDERHART een dekkend netwerk met bijbehorende opgeleide vrijwilligers hebben om te kunnen ingrijpen als dat nodig mocht zijn. Hulde voor deze mensen.

Afgelopen jaar is er ook weer veel gesproken oever herindeling. Het lijkt erop dat in NHN dit een soort nieuw kwartetspel voor bestuurders wordt. Maar ik kan u verzekeren,, het is geen spelletje dames en heren. Het gaat om de toekomst van u en al onze andere burgers. Hele eenvoudige belangen. Welke voorzieningen zijn belangrijk en bereikbaar wat kost het en wat hebben we daar voor over.

Van onderop roept men van bovenaf maar beste Provincie, geef ons dan wel de ruimte om keuzes te maken en fluit ons niet terug als we goede plannen hebben of beste Prov., maak zelf eens serieus werk van dit dossier. Want er komt een moment waarop wij met onze 5300 inwoners echt te klein zijn om al-le taken naar behoren uit te voeren en zaken waar u recht op heeft te realiseren. Volgend jaar spreek ik u weer......…..

Een van mijn portefeuilles is recreatie. In die hoedanigheid ben ik voorzitter van ons samenwerkingsverband "Land van Leeghwater". En er ge-beurt nogal wat op dat gebied, we hebben een prachtig landschap waar we kunnen wandelen fietsen, varen, schaatsen en noem maar op. Op dit moment wordt geprobeerd structuur te brengen in de warrige organisatie van VVV's en met name de begrenzingen. Veel vergaderen en praten dus. Op zo'n moment denk ik wel eens: Vinden wij ook nog iets van ons mooie gebied en wat daar zou kun-nen?

Ja , het gemeentebestuur is van mening dat er veel toeristen zijn die op vrijdag de kaasmarkt in Alkmaar bezoeken daarna in de auto stappen en bij ons voorbij flitsen letterlijk een foto maken en door rijden naar Edam Volendam. Nu gunnen we ze dat best maar wij vinden dat geprobeerd moet worden die toerist hier in het Land van Leeghwater even vast te houden.

Daartoe is de stuurgroep "Watericoon" opgericht , U heeft daar vast wel eens wat over gehoord of gelezen. Wat het precies inhoudt gaat u nu zien aan de hand van een 5 minuten durende presentatie.

Ik sluit af; en dat doe ik met een boodschap en die luidt als volgt:

ALS JE HET VERLEDEN KENT BEGRIJP JE HET HEDEN BETER EN KUN JE VOL VERWACHTING KIJKEN NAAR DE TOEKOMST.

Stompetoren, 4 januari 2010