Politie Limburg-Noord

Politie bezorgt 137 fietsen terug bij eigenaren in Venlo


Datum: 5-01-2010
Tijd bericht: 14:24
Plaats: Venlo
In 2009 heeft de politie in Venlo-Oost en in Venlo-Centrum in totaal 137 fietsen terugbezorgd bij eigenaren en verzekeringsmaatschappijen. De totale waarde van deze fietsen bedraagt euro 93.668,=

De fietsen waren of ergens aangetroffen, in beslag genomen of waren naar de politie gebracht door derden. Als er bij de politie een melding binnenkomt van een gevonden fiets, haalt de WAA de fiets op en registreert gegevens van de gevonden fiets. Dan wordt dit teruggekoppeld naar de politie en als blijkt dat het om een gestolen fiets gaat, gaat de politie er verder mee aan de slag. Dit heeft er in 2009 toe geleid dat 137 fietsen konden worden terugbezorgd.

Een persoon binnen de basiseenheid Venlo-Centrum en Venlo-Oost houdt zich bezig met de opsporing en coördinatie van gestolen fietsen in dit gebied. De politie wil voor het jaar 2010 proberen het aantal van terugbezorgde fietsen te verhogen. Dit wil ze enerzijds doen door nog meer controles te gaan inplannen. Anderzijds kunnen mensen natuurlijk zelf ook heel goed helpen om het aantal terugbezorgde fietsen te verhogen. Daarbij is het belangrijk om fietsen vooral goed te registreren. Noteert u bij aankoop van een fiets het framenummer. Dit is in de meeste gevallen terug te vinden aan de onderzijde van de fiets en is opgebouwd uit twee letters gevolgd door zeven cijfers. Het framenummer is door dieven niet of nauwelijks te verwijderen. In praktijk blijkt bovendien dat er niet altijd aangifte wordt gedaan van een gestolen fiets. In de gevallen dat wel aangifte is gedaan weten de mensen vaak heel weinig details van hun fiets. Daardoor is het moeilijk om de eigenaar op te kunnen sporen, waardoor fietsen regelmatig verkocht worden aan een fietsenhandelaar. Voor een optimale registratie van de fiets, liggen er op de politiebureaus registratieformulieren die kosteloos verstrekt worden.

Naar aanleiding van de fietsdiefstallen is de politie in Venlo het project Bikebait gestart. Dit project is erop gericht om op bepaalde plaatsen, de zogenaamde hotspots, lokfietsen te zetten. Doel hiervan is om mensen die zich bezighouden met fietsendiefstal op heterdaad aan te kunnen houden. In 2009 heeft dit geleid tot de aanhouding van ongeveer 200 verdachten.