Provincie Friesland

PERSBERICHT

5 januari 2010

Provincie Fryslân compenseert CO2-uitstoot

De provincie Fryslân heeft voor 2009 haar CO2-uitstoot in kaart gebracht en gecompenseerd. Het gaat om compensatie van onder andere aardgasverbruik, papiergebruik en fossiel brandstofgebruik. In provincieland loopt Fryslân hiermee voorop. Het gaat om bijna 1700 ton CO2-uitstoot, dat met ruim ¤ 25.000, - wordt gecompenseerd. Hiermee heeft de provincie een goede start gemaakt met haar voornemen om de oorzaak van klimaatverandering aan te pakken en om per 2011 volledig duurzaam in te gaan kopen.

Gedeputeerde Piet Adema: " We willen werken aan een duurzaam Fryslân waar we zorgen dat de schepping goed overgedragen wordt aan komende generaties. Als provinciale organisatie moeten we daar het goede voorbeeld in geven en daar past CO2-uitstoot compensatie erg goed bij."

Een van de doelen die de provincie nastreeft met het verduurzamen van haar inkoop, is het terugdringen van de CO2-uitstoot die samenhangt met de inkoop en het gebruik van goederen, diensten en werken. In 2009 maakte de gehele organisatie al gebruik van groene stroom en werd de CO2-uitstoot, die te maken heeft met postverzorging, al gecompenseerd. Daar is nu de compensatie bijgekomen van CO2-uitstoot als gevolg van het gebruik van papier en van de zakelijke vervoerskilometers met bus, trein, auto en schepen.

Vanaf 2010 brengt de provincie in kaart wat de uitstoot van de organisatie als geheel is en wordt fors ingezet op reductie van de provinciale CO2-uitstoot. Met het inkopen van groene stroom heeft de provincie al een flinke reductie gerealiseerd. De bedrijfsvoering zal echter nog geruime tijd een zekere CO2-uitstoot tot gevolg hebben. Daarom heeft de provincie, via de Climate Neutral Group, CO2-credits gekocht. Met dit geld wordt de opzet van het grootste windmolenpark van Taiwan gesteund: een project van 45 windturbines die maar liefst 67.000 huishoudens van groene stroom zullen gaan voorzien. Hierdoor wordt CO2 uitstoot (als gevolg van verbranding van fossiele brandstoffen) voorkomen. Bovendien wordt Taiwan hierdoor minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen en zorgt het project voor werkgelegenheid en kennisoverdracht van windenergietechnologie.