Ingezonden persbericht


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 5 januari 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris

Afwezig:
mevr. ir. A. van Dam


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 15 december 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.20108 Ontwerp Structuurvisie Westrand
Binnendijk
Probleemstelling:
Afgelopen jaren is gewerkt aan het opstellen van een structuurvisie voor de Westrand. In september 2008 heeft de commissie SOB er mee ingestemd de toen voorliggende ontwerp structuurvisie vrij te geven voor inspraak. Dit is echter nog niet ten uitvoer gebracht omdat AZ daarna het verzoek deed aan de gemeente Alkmaar om haar trainings-complex een plek te geven in de Westrand. Nu duidelijk is hoe AZ ingepast kan worden, wordt nogmaals de ontwerp structuurvisie voorgelegd. Behalve de inpassing van AZ (consequenties voor de Olympiaweg e.o. en de groene zone rond Robonsbos-molen) is ook de besluitvorming over de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid (Huiswaarderweg en bedrijvenpark Bergermeerpolder) in de ontwerp- structuurvisie verwerkt. Daardoor zijn wijzigingen doorgevoerd t.o.v. de ontwerp-visie die september 2008 besproken is. Verder is een uitvoeringsparagraaf toegevoegd. Voor de uitvoering zijn nog geen gelden gereserveerd. Als plannen voor de uitvoering van deel- gebieden nader uitgewerkt zijn, zullen de noodzakelijke investeringen opgevoerd moeten worden in de voorjaarsnota, onderdeel meerjarenbegroting.

Besluit:
De aangepaste ontwerp structuurvisie Westrand samen met de oplegnotitie ter opiniërende bespreking voor te leggen aan de raadscommissie SOB en op basis daarvan een standpunt in te nemen t.a.v. het vrijgeven voor de inspraak en mogelijke verdere uitvoeringshandelingen.

09.20070 Vaststellen Bomenstructuurplan gemeente Alkmaar (afhandeling zienswijzen en Binnendijk beantwoording vragen van de cie. SOB)

Probleemstelling:
Het Bomenstructuurplan gemeente Alkmaar 2009 is op 23 juni gepresenteerd aan de raadscommissie SOB. Door de leden is een aantal vragen gesteld. Het plan heeft van 16 september tot 29 oktober ter visie gelegen en is op 28 september gepresenteerd aan bewoners en andere belanghebbenden. Tijdens deze periode zijn zienswijzen ingediend.

Besluit:
Akkoord te gaan met de afhandeling van de zienswijzen en beantwoording van de vragen van de cie. SOB betreffende het Bomenstructuurplan en het plan ter vaststelling aan te bieden aan de raad.

09.19729 Kapvergunning voor 1 veldesdoorn ø 21cm naast Ploegstraat 1, 1 els ø 35 cm naast Binnendijk Koggewaard 111 en 1 veldesdoorn ø 30 cm naast Zandkreek 2.

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 1 veldesdoorn ø 21cm naast Ploegstraat 1, 1 els ø 35 cm naast Koggewaard 111 en 1 veldesdoorn ø 30 cm naast Zandkreek 2.

09.19725 Kapvergunning voor 5 iep ø 24-36 cm, 11 meidoorn ø 20-27cm in de Kooimeer (Prinses Binnendijk Mariannestraat, Amalia van Solmsstraat, Fred. Hendriklaan, Albertina Agnesstraat)

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 5 iep ø 24- 36 cm, 11 meidoorn ø 20-27cm in de Kooimeer (Prinses Mariannestraat, Amalia van Solmsstraat, Fred. Hendriklaan, Albertina Agnesstraat).

2

09.20077 Als Pilot een 5e project voor een Stichting Verkoopgarantie-achtige constructie Alsemgeest
Probleemstelling:
De Stichting Verkoopgarantie is in augustus 2009 opgericht. Kopers van de woningen van de 4 prioriteitsprojecten (Bolwerk, Havenmeester (Schelphoek), Paardenmarkt en Overdie Hooftstraat) komen voor deze garantieregeling in aanmerking. Het gaat hier om alleen appartementencomplexen.
Mede op verzoek van het Ministerie van VROM is de overweging om als pilot een 5e project, maar dan bestaande uit eengezinswoningen, voor een Stichting Verkoopgarantie- achtige constructie in aanmerking te laten komen. De kosten voor deze pilot zullen door de gemeente uit de VROM-bijdrag in het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Woningbouwprojecten worden gedekt.
Het project De Baaivanger, 11 eengezinswoningen in de Schelphoek komt in aanmerking voor deze pilot, De betreffende ontwikkeling, de Eendragt, heeft aangegeven hieraan mee te willen doen.

Besluit:

1. Akkoord te gaan met het in aanmerking laten komen van het project De Baaivanger (Schelphoek) als pilot voor een SV-achtige constructie voor maximaal 2 woningen.

2. De kosten van deze pilot te betalen uit het 30% deel van de toegekende bijdrage van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Woningbouwprojecten van VROM en de kosten maximaal 36.000,-- bedragen.

09.20167 Verlenging samenwerkingsovereenkomst Vroonermeer Noord Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 27 juni 2007 hebben de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Vroonermeer Noord een Samenwerkingovereenkomst (SOK) ondertekend. Die overeenkomst eindigt op het moment van ondertekening van de realisatieovereenkomst (ROK) of op 1 oktober 2008 indien er dan geen ROK tot stand is gekomen.
Zolang er geen plan is met een sluitende grondexploitatie kan er geen Raamovereenkomst worden gesloten. Daarom hebben partijen in oktober 2008, op 17 juni 2009 en opnieuw op 26 augustus 2009 besloten de samenwerkings-overeenkomst te verlengen. De laatste verlenging loopt op 1/1/2010 af. De externe projectgroep adviseert daarom de overeenkomst met 4 maanden te verlengen. Daartoe is bijgaande overeenkomst opgesteld.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst die regelt dat de samenwerkings- overeenkomst tot 1 mei 2010 wordt verlengd.
Burgemeester:

2. Machtigt wethouder N. Alsemgeest om namens de gemeente de overeenkomst te ondertekenen.


3

09.18243 Programmaverantwoording 2008 en herziene programmabegroting 2009, begroting 2010 V.Veen en meerjarenraming 2011-2013 van de GGD Hollands Noorden

Probleemstelling:
Programmaverantwoording 2008 en herziene programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2011-2013 van de GGD Hollands Noorden

Besluit:
Het colIege stemt in met bijgaand raadsvoorstel, inhoudende de volgende voorstellen aan de raad:

1. In te stemmen met de programmaverantwoording 2008 van de GGD Hollands Noorden.

2. In te stemmen met de herziene programmabegroting 2009, en daarmee met de aanvullende gemeentelijke bijdrage van 118.206 voor 2009.
3. De aanvullende gemeentelijke bijdrage van 118.206 ten laste te brengen van het binnen de gemeentebegroting 2009 gereserveerde budget 'fusiekosten GGD Hollands Noorden 2008/2009'.

4. Niet in te stemmen met de GGD begroting 2010, waarin gerekend wordt met een bedrag van 17,51 per inwoner en een tekort ad. Circa 77.300 voor de gemeente Alkmaar en het A.B. van de GGD op 30-11 a.s. voor te stellen de concept-begroting 2010 aan te houden voor nader regionaal beraad.
5. Kennis te nemen van de meerjarenraming 2011 t/m 2013 van het GGD Hollands Noorden.

09.19232 Integrale richtlijn P&C producties 2010 V.Dam
Probleemstelling:
Jaarlijks wordt de integrale richtlijn p&c producties opgesteld. Hierin worden de uitgangspunten voor de producties in het kalenderjaar toegelicht en wordt de planning van alle producties opgenomen. Omdat het jaar 2010 in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen en de bezuinigingsopdracht, zijn de uitgangspunten onder voorbehoud.

Besluit:

1. De integrale richtlijn p&c producties van het kalenderjaar 2010 vast te stellen.
2. Voorshands uit te gaan van de CBS-index voor prijscompensatie en loonontwikkeling voor het jaar 2011 (intern); in het kader van de begrotingsbesprekingen een integrale afweging te maken terzake.
3. In te stemmen met het hanteren van de nullijn voor subsidieontvangers voor het jaar 2011.

4. De integrale richtlijn planning&control producties 2010 incl. planning ter kennisgeving aan de commissie bestuur en middelen van 12 januari aan te bieden.


4

09.19604 Oprichten/deelnemen Stichting ter behartiging publiek belang Rijksinpassingsplan V.Dam Bergermeer Gasopslag

Probleemstelling:
Het project Bergermeer Gasopslag valt onder de rijkscoördinatieregeling. Ten gevolge van de invoering van de "Crisis- en herstelwet", vermoedelijk per 1 maart 2010, komen de beroepsmogelijkheden voor plannen waarop de rijkscoördinatieregeling van toepassing is voor lagere overheden bij de Raad van State te vervallen. Gemeenten en andere "niet tot de centrale overheid behorende rechtspersonen" kunnen onder omstandigheden hun "publieke belang" behartigen langs privaatrechtelijke weg. Dit kan het beste geschieden via een Stichting, waarin naast overheden tevens particuliere (rechts)personen participeren.
Omdat de bij dit project betrokken gemeenten (Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer) van oordeel zijn dat sprake is van grote publieke en regionale belangen, en teneinde deze voor te kunnen leggen aan de bestuursrechter, is het oprichten van een Stichting op korte termijn noodzakelijk. De Stichting zal ook andere feitelijke werkzaamheden verrichten, gericht op het verzamelen van informatie en het informeren van burgers en belangstellenden. Overeenkomstig artikel 160, lid 2 jo lid 3 van de Gemeentewet wordt een besluit tot het oprichten van en het deelnemen in een stichting voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de raad en ter goedkeuring aangeboden aan GS. Voor dit moment is een principebesluit van het college ten behoeve van de voorbereiding van de Stichting nodig.

Besluit:

1. Oprichten van en deelnemen in "Stichting Ondergrondse Gasopslag Bergermeer" bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer en belangenverenigingen (niet zijnde actiegroepen) met als doel: het bevorderen en beschermen van de veiligheid, leefkwaliteit, natuurkwaliteit, werkgelegenheid en de rechtszekerheid in het gebied Bergermeer, Boekelemeer en omgeving, te omschrijven als het gebied gelegen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer ten aanzien waarvan het voornemen van rijkswege bestaat tot het planologisch mogelijk maken en realiseren van een ondergrondse gasopslag alsmede de gebieden die in de invloedssfeer daarvan (zouden komen te) liggen, alsmede het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
2. Alvorens hiertoe definitief te besluiten op grond van art. 160, tweede lid van de Gemeentewet uw ontwerpbesluit voor wensen en bedenkingen voor te leggen aan de raad.


5

09.20441 Vaststelling subsidie projecten VVV Actieplan Toerisme 2008 V.Dam
Probleemstelling:
De VVV heeft in april 2008 het Actieplan Toerisme 2008 ingediend voor de uitvoering van projecten in 2008. Door het college is hiervoor een subsidiebedrag toegekend van maximaal 44.905,00. In 2008 zijn projecten uitgevoerd voor een totaalbedrag van 43.201,59. Vanuit 2007 was een bedrag van 15.400 gereserveerd voor twee projecten. Deze zijn door de VVV in 2009 uitgevoerd. De afrekening van deze twee projecten volgt separaat.
Bijgevoegd is de inhoudelijke en financiële evaluatie van de door de VVV in 2008 uitgevoerde projecten.

Besluit:

1. In te stemmen met de bijgevoegde evaluatie van projecten 2008.
2. Over te gaan tot vaststelling van de subsidie over 2008 voor een totaalbedrag van 43.201,59 (ex btw).

3. Na verrekening met de reeds verleende voorschotten van in totaal 48.244,00, het bedrag van 5.042,41 van de VVV terug te ontvangen, waarbij een bedrag van 15.400 gereserveerd blijft voor uitvoering van twee projecten in 2009.

09.19927 Bevoorschotting 2010 werkvoorzieningschappen voor de uitvoering van de Wet sociale V.Dam werkvoorziening en Toekenning bonus begeleid werken 2008

Probleemstelling:
Het college wordt gevraagd om een besluit te nemen over de bevoorschotting uitvoering WSW 2010. Het beschikbare budget wordt door het Rijk rechtstreeks betaald aan de gemeente.
Over 2008 heeft WNK Bedrijven in het kader van de uitvoering WSW 13 begeleid werkenplekken gerealiseerd. De door het Rijk beschikbaar gestelde bonus wordt ook rechtstreeks aan de gemeente beschikbaar gesteld.

Besluit:

1. Het rijksbudget uitvoering WSW van 2010, onder aftrek van de bij de overige schappen gerealiseerde subsidiabele eenheden, aan WNK Bedrijven ter beschikking te stellen.

2. Voor elke gerealiseerde subsidiabele eenheid het gemiddelde rijksbudget per SE ter beschikking te stellen aan de werkvoorzieningschappen de Meergroep, Pantar en Baanstede.

3. De op de begroting 2010 geraamde extra gemeentelijke bijdrage aan WNK Bedrijven ter beschikking te stellen.

4. Voor de bonus begeleid werken 2008 wordt separaat een bestemmingsvoorstel ter besluitvorming aangeboden, waarbij het uitgangspunt zal zijn dat de middelen ter beschikking blijven voor de uitvoering van de WSW.


6

---- --