Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 5 januari 2010

Provincie zet in op lichtere zorg om groei terug te dringen Wachtlijsten jeugdzorg in Overijssel weggewerkt

De Overijsselse jeugdzorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg Overijssel zijn er in geslaagd om de wachtlijsten van 2009 weg te werken. De extra genomen maatregelen hebben hun vruchten afgeworpen. Op 1 januari 2009 stonden er nog 273 kinderen op de wachtlijst. Daarmee komt de provincie Overijssel tegemoet aan prestatie-afspraken die zij met minister André Rouvoet gemaakt heeft. De provincie heeft naast de Rijksgelden zelf 6,4 miljoen Euro in de wachtlijstaanpak gestoken.

Voor alle kinderen en jongeren van die wachtlijst, die in 2009 langer dan 9 weken moesten wachten, is de hulpverlening gestart. Met een klein aantal cliënten is in goed overleg afgesproken op welke wijze de zorg begin januari van start zal gaan. "Het succes is vooral te danken aan de inzet van alle medewerkers in de jeugdzorg. Zij hebben de laatste maanden keihard gewerkt om alle jongeren op tijd zorg te bieden" aldus gedeputeerde Ranter.

De provincie Overijssel kan niet garanderen dat in 2010 de wachtlijsten niet opnieuw zullen oplopen. De provincie ontvangt in 2010 minder geld van het Rijk voor de jeugdzorg en de verwachting is dat de groei van de instroom in de jeugdzorg zal blijven oplopen. Om die reden zet de provincie veel zwaarder in op eerdere en lichtere vormen van hulp, om zodoende te voorkomen dat zwaardere vormen van zorg nodig zijn. Met de jeugdzorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg Overijssel worden daar afspraken over gemaakt, alsmede ook met de gemeenten. Omdat zij primair verantwoordelijkheid zijn voor preventie.

In 2010 zullen Bureau Jeugdzorg Overijssel en de Overijsselse Jeugdzorgaanbieders gebruik blijven maken van Eigen Kracht Conferenties en van de de Planplus-tafels. Aan deze tafels bespreken alle partijen samen met de cliënt de individuele zorgplannen voor de jongeren. Hierdoor kan er maatwerk geleverd worden en wordt de zorg niet zwaarder en langer dan nodig is.




Provincie Overijssel