Ingezonden persbericht


Persbericht
Zoetermeer, 5 januari 2009

TLN en EVO: 'Vorst noopt tot coulance venstertijden'

Gladheid en werkzaamheden maken tijdige belevering binnensteden onmogelijk

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO zijn van mening dat gemeenten tijdens de vorstperiode coulant moeten omgaan met de verplichte laad- en lostijden voor hun binnensteden. Door gladheid en het slechte weer heeft het vrachtverkeer veel last van vertragingen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om goederen op tijd bij winkels af te leveren. Dit komt bovenop de chaos die de sector dit jaar toch al verwacht door de wegwerkzaamheden in het kader van de spoedwet.

In veel gemeenten is vrachtverkeer in de binnenstad alleen toegestaan op bepaalde tijden. Buiten deze venstertijden mogen vrachtauto's de winkels niet beleveren. Hoewel transportbedrijven proberen hun planning zo goed mogelijk aan te passen aan de weersomstandigheden is het op dit moment niet mogelijk de tijd van een rit te voorspellen. TLN en EVO zien dan ook graag dat gemeenten rekening houden met transporteurs die door onverwachte vertragingen niet in staat zijn de binnenstad op tijd te bereiken.

De vervoerders en verladers dringen al langere tijd aan op schorsing van de venstertijden. Zo vrezen zij dat de vele wegwerkzaamheden die voor 2010 staan gepland tot grote bereikbaarheidsproblemen zullen leiden. Door de venstertijden te verruimen vermindert in de eerste plaats de verkeersdrukte op het hoofd- en onderliggende wegennet, wat goed is voor de broodnodige doorstroming. Ook komt het de verkeersveiligheid ten goede omdat er minder vrachtauto's in binnensteden rijden tijdens de fietsspits. Verder leidt het tot efficiëntere inzet van het wagenpark en beperkt het de milieuschade omdat er minder vrachtauto's nodig zijn om de bevoorrading te verzorgen.