Ingezonden persbericht


Bronckhorst behaalt goede resultaten bij zwerfafvalmeting

In het voor- en najaar van 2009 zijn in de woonkernen en het buitengebied van Bronckhorst metingen gedaan naar zwerfafval. Het gemiddelde van beide metingen komt uit op een 8,4 voor de gehele gemeente. De twee metingen geven een goed beeld van de situatie in de gemeente en de situatie per woonkern.

De 8,4 is het gemiddelde cijfer van de twee metingen voor de gehele gemeente en staat gelijk aan de classificatie 'schoon'. Per woonkern is de situatie iets anders. De kernen Baak, Hummelo en Vorden krijgen de classificatie 'schoon' tot 'zeer schoon', de kernen Steenderen, Keijenborg en Zelhem zijn 'schoon' en Hengelo krijgt de classificatie 'matig schoon' tot 'schoon'. Het buitengebied komt uit op 'schoon' tot 'zeer schoon'.

Najaar schoner dan voorjaar
Opvallend zijn de verschillen tussen de voor- en de najaarsmeting. Alle woonkernen scoren in het najaar hoger dan in het voorjaar. Vooral in Steenderen, Hengelo en Keijenborg is de vooruitgang opmerkelijk. Een verklaring voor deze verschillen is het vuurwerkafval dat in het voorjaar nog in vele perkjes en plantsoenen werd aangetroffen. In het najaar waren de perken en plantsoenen nagenoeg schoon. Het aangetroffen afval werd in het najaar vooral op straat en stoep gevonden.

Hotspots
Tijdens de meting zijn ook de hotspots bekeken, plekken waar regelmatig veel afval gevonden wordt. De gemeente maakt deze plekken minimaal een keer per week schoon. De hotspots zijn in het najaar 'matig schoon' tot 'schoon'. Uit de meting blijkt dat sommige plekken telkens weer opnieuw vervuild raken. Hotspots steken af tegen de rest van de omgeving en zorgen ervoor dat de omgeving qua beeld omlaag wordt gehaald. Het is dus zaak blijvend aandacht te besteden aan deze plekken.

20 maart zwerfafvalopruimdag
De goede resultaten zijn mede te danken aan de inspanningen van vele bewoners die tijdens de opruimacties meehelpen de kernen en het buitengebied schoon te houden. De situatie van de woonkernen en hotspots vraagt om een actieve houding van zowel de gemeente als bewoners. Op zaterdag 20 maart 2010 staat weer de zwerfvuilopruimdag op de agenda. Op deze dag gaan verschillende organisaties en vrijwilligers het zwerfafval opruimen.

Hengelo (Gld), 5 januari 2010