Cap Gemini Nederland



NIEUWSBERICHT

Utrecht, 5 januari 2010

CIO Report 2010: krimpende budgetten, stijgende verwachtingen

Als gevolg van de crisis in 2009 zijn de IT budgetten wereldwijd gemiddeld 15% gedaald. Desondanks grijpt een overgrote meerderheid van de CIO's de crisis en de lagere budgetten aan om de toegevoegde waarde van IT te vergroten. Onder meer door projecten die direct bijdragen aan de business voorrang te geven of door sneller in te spelen op nieuwe marktomstandigheden. Dit blijkt uit het jaarlijkse Capgemini CIO Report, een uitgebreide studie naar de ervaringen, meningen en ambities van 490 CIO's in 14 landen. In Nederland werden 63 CIO's geïnterviewd.

Vrijwel alle CIO's hebben inmiddels de kernactiviteiten geïndustrialiseerd. Een IT-strategie geeft de richting en IT-projecten krijgen prioriteit op basis van hun economische impact. Daarnaast besturen Service Level Agreements (SLA's) de geleverde IT-diensten. Bovendien is er ruimte gemaakt voor business innovatie met behulp van IT. "Cloud Computing gaat de core IT-activiteiten veranderen. Business- en automatiseringsdiensten zullen meer vanaf het internet worden betrokken. Het bestaande "make or buy" beleid zal op de schop gaan", aldus Eric Kruidhof, medeverantwoordelijk voor Business Technology Transformation bij Capgemini Consulting.

Het CIO Report trekt een belangrijke conclusie over het gebruik van informatie. In samenwerking met Prof. Donald Marchand van IMD in Lausanne zijn deelnemende ondernemingen op dit aspect vergeleken. Het resultaat is onthutsend: meer dan 60% van de ondernemingen blijkt bestaande systemen en aanwezige informatie onvoldoende te gebruiken. Eric Kruidhof legt uit: "In zwakke economische tijden zou je verwachten dat gedane investeringen volledig worden benut. Dat is een goedkoop middel om waarde te scheppen. Helaas blijkt dat nauwelijks het geval. De aandacht ligt bij de uitvoering van projecten". De meest succesvolle ondernemingen blijken door training van medewerkers en door hun beloningsbeleid wel op cultuur en gedrag rond het gebruik van informatie te sturen.

Een exemplaar van het CIO Report kunt u downloaden via http://www.nl.capgemini.com/diensten/consulting/

EINDE PERSBERICHT

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business ExperienceTM - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste balans te bieden in het beste talent van verschillende locaties dat als een team samenwerkt om de optimale oplossing voor klanten te creëren en leveren. Capgemini heeft vestigingen in meer dan 30 landen en heeft wereldwijd 90.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2008 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com. Rightshore® is een gedeponeerd handelsmerk van Capgemini.

Capgemini Consulting is het mondiale Strategy en Transformation Consulting label van de Capgemini Group, gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van organisaties bij verandertrajecten: van de ontwikkeling van innovatieve strategieën tot en met de uitvoering daarvan, met continue aandacht voor duurzame resultaten. Capgemini Consulting biedt ondernemingen en overheden een vernieuwende benadering, gebruikmakend van innovatieve methodes, technologie en het talent van meer dan 4.000 consultants wereldwijd. Voor meer informatie: www.nl.capgemini.com/diensten/consulting