Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 5 januari 2010

25 vuurwerkslachtoffers naar MCA

Met in totaal vijfentwintig slachtoffers van vuurwerk was het tijdens Oud en Nieuw druk op de SEH van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Hoewel het aantal slachtoffers bij de jaarwisseling van 2008 naar 2009 hetzelfde was, hadden de slachtoffers veel ernstiger letsel. Van de vijfentwintig slachtoffers die in de loop van Oud en Nieuw zijn binnengekomen, verblijven er nog twee in het ziekenhuis.

letsel voorkomen door vuurwerkbril
Toch had een deel van de verwondingen voorkomen kunnen worden. SEH-arts Ditmar Schakenraad en José van Dijke hadden dienst tijdens Oud en Nieuw. Schakenraad: 'Wanneer er meer mensen een vuurwerkbril hadden gedragen waren er mogelijk minder slachtoffers met oogletsel en aangezichtsletsel geweest. Vanuit de SEH adviseren we dan ook een vuurwerkbril. Tijdens deze jaarwisseling hebben vooral veel mensen met brandwonden en grote verwondingen in het gezicht behandeld. En dat waren niet alleen mensen die zelf het vuurwerk hebben aangestoken. Vooral veel kijkers zijn geraakt door siervuurwerk dat niet naar boven schoot maar naar de zijkant, groepjes omstanders in.'

geen vuurwerk in MCA
De Alkmaarse Courant van 2 januari 2010 suggereerde met de kop 'Veel oogletsel door vuurwerk in MCA' overigens dat er in het MCA ook nogal wat vuurwerk is afgestoken, wat natuurlijk niet het geval was.