Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 003/MtW
Datum: 5 januari 2010

Gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân stellen samenwerkingsagenda 2011-2021 op

De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân willen beter en meer samenwerken. Nu gebeurt dat nog onder de vlag van het Stadsconvenant, dat op 31 december 2010 eindigt. Daarna wordt de samenwerking voortgezet in de vorm van een samenwerkingsagenda, voor de periode 2011-2021. Dat hebben de colleges van de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân vandaag besloten.

De 'Samenwerkingsagenda gemeente Leeuwarden - provincie Fryslân 2011-2021', zoals het document officieel heet dat de beide colleges vandaag naar de gemeenteraad respectievelijk Provinciale Staten hebben gestuurd, heeft een andere opzet en inhoud dan het huidige Stadsconvenant. Dat kent een fors aantal thema's en is daardoor nogal breed van opzet, met een hoofdrol voor investeringen om de mobiliteit te verbeteren. Daardoor komen andere thema's minder aan bod en is er weinig geld voor nieuwe projecten, bleek eerder uit een evaluatie.

In de samenwerkingsagenda voor de komende tien jaar ligt de nadruk op de realisering van vijf grote projecten. Daar is voor gekozen, nu gemeente en provincie over de infrastructuur en andere zaken al apart afspraken hebben gemaakt. Het gaat om de volgende vijf projecten: de watercampus op het voormalige Atoglas-terrein, de landbouwcampus (met onder andere Nij Bosma Zathe), de ontwikkeling van het gebied WTC/Expo in combinatie met de westelijke kantorenhaak, de 'University campus Fryslân' en het project 'Kulturele Haadsted van Europa in 2018'. Met het oog op flexibiliteit is de lijst niet uitputtend. Als beide partijen het eens worden over het bovenlokale, dan wel regionale belang van andere projecten, dan zullen zij zich inspannen om die financieel rond te krijgen.

Voor de financiering van de projecten uit de samenwerkingsagenda zijn subsidies uit Europese en andere externe fondsen hard nodig. De gemeenteraad en Provinciale Staten moeten nog over de samenwerkingsagenda beslissen. Gaan zij akkoord, dan kunnen burgemeester Crone en Commissaris van de Koningin Jorritsma de samenwerking officieel ondertekenen.