Ingezonden persbericht


10 jaar Honours Research Bachelor Project Psychologie

Het Honours Research Bachelor Project is de excellentie-variant van de bachelorscriptie Psychologie. Studenten doen een jaar lang precies wat een 'echte' onderzoeker ook doet, tot en met het aanbieden van een artikel aan een prestigieus tijdschrift. Soms wordt het geaccepteerd. Haal meer uit je studie Als student doe je in het Honours Research Bachelor Project (HRBP) een heel jaar lang onderzoek onder individuele begeleiding. Je voert een onderzoek uit;
Je presenteert het project tijdens het HRBP-congres; Je maakt een poster met de resultaten;
Je rapporteert in de vorm van een manuscript voor een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Warm lopen voor een researchmaster?
Sommige rapporten vinden via de begeleiders inderdaad hun weg naar een wetenschappelijk tijdschrift. Het HRBP is uitgegroeid tot een zeer succesvolle onderwijsvorm, waar elk jaar tientallen studenten op solliciteren die meer uit hun studie willen halen of willen warmlopen voor een researchmaster of promotieplaats. Maar ook de begeleiders doen graag iets extra's voor deze Honours-activiteit. Sinds 1999
Het Honours Research Bachelor Project werd tien jaar gelden voor het eerst aangeboden, in 1999. De beste psychologiestudenten gingen in het derde jaar van hun studie een extra uitdaging aan, door een jaar lang een zelfstandig onderzoek te doen onder begeleiding van een staflid. Het wetenschappelijk niveau is hoog, zonder enige materiële beloning voor studenten noch begeleiders. Dus echt alleen voor de excellente studenten met liefde voor het wetenschappelijk onderzoek.

Trendsetter
Psychologie in Leiden was één van de pioniers met een dergelijk extra onderwijsaanbod voor de allerbesten. Het Honours Research Bachelor Project is aangepast aan de bachelor-master structuur, en leeft voort als een excellente variant van de bachelorscriptie. Het concept is nu een trend in Nederlandse universiteiten; met als meest recente initiatief het Leids universiteitsbrede Honours College.