Ingezonden persbericht


SP wil af van marktwerking in thuiszorg

De raadsfractie van de SP in Tilburg wil van wethouder Mevis (GL) weten waarom hij is blijven vasthouden aan marktwerking in de Tilburgse thuiszorg terwijl dat helemaal niet hoeft. De fractie heeft het onderwerp op de agenda van de raadscommissie van aanstaande maandag 11 januari gezet. Directe aanleiding zijn het buiten de boot vallen van Thebe als bemiddelaar voor Alfahulpen bij de Tilburgse openbare aanbesteding en een uitspraak van een meerderheid van de Tweede Kamer in december jongstleden dat openbare Europese aanbesteding in de thuiszorg niet wettelijk verplicht is. Volgens de SP wordt door de marktwerking de dienstverlening veel slechter, krijgen veel zorgbehoeftige mensen nu geen of minder thuiszorg en hebben thuiszorgmedewerkers geen bestaanszekerheid meer.

Tijdens de behandeling van de initiatiefwet van SP-fractieleider Agnes Kant vond een meerderheid in de Tweede Kamer dat er bij thuiszorg geen sprake is van grensoverschrijdend belang waardoor er niet Europees hoeft te worden aanbesteed. Dat betekent volgens de Tilburgse SP-fractie dat de gemeente ervoor had kunnen kiezen om onderhands aan te besteden, dus zelf professionele organisaties te vragen om de thuiszorg uit te voeren. SP-raadslid Bart van de Camp: "Door een openbare aanbesteding gaat de concurrentieslag vooral over wie de goedkoopste thuiszorg kan leveren in plaats van de beste. De grotere professionele organisaties met relatief veel overhead zoals Thebe vallen dan vaak buiten de boot, zoals nu is gebeurd." Hetzelfde gebeurt volgens de SP in Tilburg met het inburgeringsonderwijs.

Van de Camp wil zo snel mogelijk stoppen met de marktwerking in zorg en onderwijs: "Zeker na de uitspraak van de Tweede Kamer kan dat nu, maar ook eerder al stelden aanbestedingsdeskundigen dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning Europese openbare aanbesteding niet verplicht stelt als er geen sprake is van grensoverschrijdend belang, zoals bij de thuiszorg." Volgens van de Camp had de wethouder dus al eerder kunnen kiezen voor een onderhandse aanbesteding: "Als wethouder Mevis niet het braafste jongetje van de klas had willen zijn en lef had getoond, was het veel gemakkelijker geweest om goede thuiszorg te garanderen. Nu heeft de gemeente halsbrekende toeren uit moeten halen om de thuiszorg in Tilburg overeind te houden en is het nog maar de vraag of dat lukt."

Van de Camp wil van de wethouder weten welke mogelijkheden er zijn om toch zo snel mogelijk over te schakelen op een thuiszorg-systeem waarbij kwaliteit en niet kosten voorop staan.




Ingezonden persbericht