Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 5-01-2010

NIEUWS UIT AVRO-OPSPORING VERZOCHT:
Acht personen op Nationale Opsporingslijst

Acht verdachten en veroordeelden staan op de Nationale Opsporingslijst. Aan hun aanhouding geeft het Openbaar Ministerie de hoogste prioriteit. Het OM openbaarde de lang verwachte lijst vanavond in het programma Opsporing Verzocht van de AVRO. Er staan vijf verdachte personen op de lijst en drie voortvluchtige veroordeelde personen.

Verdachten

Dino Soerel (49) is de bekendste naam op de lijst. Hij zou de opdrachtgever zijn achter de liquidaties van vastgoedondernemer Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Vorige week werd hij al bij verstek veroordeeld tot een celstraf van acht jaar wegens grootschalige drugshandel. De rechter achtte bewezen dat Soerel daarbij leiding gaf aan een criminele organisatie.

Fouad El Marzouki (34). De geboren Marokkaan is de vermoedelijke moordenaar van de buurvrouwen 'de Mientjes'. De levenloze lichamen van Mientje Barthelen - Thijssen en Mientje Aarts - Sewalt werden in 2003 gevonden in een woning in de Nijmeegse Niersstaat. Van El Marzouki werd in het huis DNA aangetroffen. Op de avond van de moord is hij naar Zuid-Europa gevlucht en tot op heden is hij spoorloos.

Estin Habibovic (33). De geboren Bosniër was eind 2008 vermoedelijk betrokken bij een zeer gewelddadige woningoverval in het Limburgse Stein. In de woning werd een DNA- spoor gevonden dat afkomstig blijkt van Habibovic.

Maikel Sno (36). Hij is de vermoedelijke dader van een dodelijke schietpartij in Amsterdam Zuid-Oost afgelopen september. Daarbij kwam de 19-jarige rapper Ishmael Gumbs om het leven. Sinds de schietpartij is Sno spoorloos.

Evert Sijahailatua (29). Sijahailatua staat op de lijst omdat hij deel uitmaakt van een zeer gewelddadige criminele groepering die verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal moorden en pogingen daartoe. Onder meer in augustus 2009 in de Amsterdamse Andries Vierlinghstraat.

Veroordeelden

Sharif Korz (31) schoot op 1 januari 2000 een inwoner van Weert dood en moet nog een gevangenisstraf van 12 jaar uitzitten.

De Belg Francky Eeckhout (43) verkrachtte in 1991 in de provincie Zeeland twee minderjarige meisjes en moet daarvoor nog 3,5 jaar celstraf uitzitten.

René Pouw (33) is de derde veroordeelde. In 2005 achtte de rechter in Leeuwarden bewezen dat hij op grote schaal in verdovende middelen handelde, voornamelijk in de provincies Friesland en Noord-Holland. Hij kreeg 5 jaar cel opgelegd, maar keerde in april 2006 niet terug van een weekendverlof. Pouw moet nog ruim 3 jaar van zijn straf uitzitten.

Belangrijk opsporingsmiddel
De Nationale Opsporingslijst is voor Justitie een belangrijk opsporingsmiddel om verdachten voor de rechter te brengen of veroordeelden op te pakken zodat zij hun straf kunnen uitzitten. Niet alle gezochte personen staan op de lijst. De lijst richt zich op zaken waarin politie en het Openbaar Ministerie de hulp van de burgers vragen voor tips over hun verblijfplaats.

Op de Nationale Opsporingslijst staan personen die een delict hebben gepleegd of daarvan worden verdacht waarop een minimale gevangenisstraf staat van acht jaar

In het AVRO- programma Opsporing Verzocht zijn de namen vanavond uitvoerig besproken. In de toekomst zal het programma regelmatig aandacht aan de lijst blijven besteden; als er nieuwe namen bijkomen of als er verdachten/veroordeelden worden aangehouden.

Voor uitgebreide informatie over de Nationale Opsporingslijst en alle gezochte personen zie:

opsporingverzocht.avro.nl

www.nationaleopsporingslijst.nlAlgemene omroepvereniging AVRO