Nieuw: de robotmaaier VIKING MI 322 C

06/01/2010 14:30

ANDREAS STIHL NV

Nieuw: de robotmaaier VIKING MI 322 C

iMow - intelligent gazononderhoud

Een grasmaaier die helemaal alleen het gazon onderhoudt? Dat kan, met de nieuwe en hoogtechnologische robotmaaier MI 322 C uit de iMow-serie van VIKING. Met een maaibreedte van 20 cm houdt deze volautomatische mulchmaaier kleine en middelgrote gazons tot 400 m² kort.

Er staat een afspraak op de agenda, maar ook het gazon heeft dringend een maaibeurt nodig? De nieuwe, volautomatische robotmaaier VIKING MI 322 C biedt drukbezette tuineigenaars meer tijd voor hun hobby, gezin en beroep. De uitgekiende techniek en de talrijke verfijningen zullen echter niet alleen bij technologieliefhebbers in de smaak vallen.

De robot beweegt zich vrij over een vooraf afgebakend perceel. De grens daarvan wordt gevormd door een speciale draad die met piketten in de grond verankerd is. Eventuele hindernissen, zoals struiken of bomen, worden op dezelfde manier afgebakend zodat de robot ze kan opmerken en ontwijken. Als er meerdere gazons naast elkaar gemaaid moeten worden, kan er met de draad een doorgang gemaakt worden. De robotmaaier vindt op die manier heel alleen zijn weg. Op het gazon zelf volgt hij een willekeurig parcours. Toch is op het einde van de maaibeurt het hele grasperk gelijkmatig gemaaid. De robotmaaier maait het gras en mulcht het maaisel. Het in kleine stukjes versneden gras blijft liggen en geeft de bodem belangrijke voedingsstoffen en vocht terug. Dat spaart tijd en geld: de tuin wordt bemest en het maaisel hoeft niet meer afgevoerd te worden.

Werken volgens plan

Met een softwareprogramma legt de tuinier het werkschema vast. Daarvoor tikt hij in de LCD-display het weekprogramma in. Tegelijk geeft hij aan op welke plek de robot moet beginnen maaien. Het enige wat de gebruiker dan nog moet instellen, is de maaihoogte. Daarvoor heeft hij de keuze uit 6 niveaus tussen 20 en 80 mm. Op het geprogrammeerde tijdstip verlaat de robotmaaier zelfstandig zijn docking station en gaat hij aan het werk. Het docking station is als het ware de thuisbasis van de maaier en ook de plek waar zijn accu oplaadt. Wanneer het accuvermogen vermindert, rijdt de robot tijdig naar het station om de accu weer op te laden. Met een volle accu heeft de robotmaaier voor ongeveer tweeënhalf uur energie.

Veiligheidsvoorzieningen

Om te voorkomen dat onbevoegden het hoogtechnologische toestel zouden bedienen of wegnemen, heeft de robotmaaier een veiligheidscode gekregen. Met zijn persoonlijke PIN-code beveiligt de eigenaar de robot tegen ongeoorloofd gebruik. En wordt de maaier zonder toestemming uit zijn afgebakende werkgebied verwijderd, dan wekt het diefstalalarm een signaaltoon op. Om een storingsvrije werking te garanderen, is de robot nog met andere sensoren uitgerust. De botssensor reageert op contact met vaste hindernissen en helpt de maaier om die te ontwijken. Als het toestel tijdens het maaien opgetild wordt, dan stopt de hefsensor automatisch de messen om elk risico op kwetsuren uit te sluiten. Signaleert de regensensor neerslag, dan breekt de maaier als dat zo geprogrammeerd is, zijn opdracht af en keert hij terug naar het docking station waar hij beter weer afwacht.

De levering omvat alles wat voor de installatie en de werking van de robotmaaier nodig is: docking station, afbakendraad, piketten, iRuler (sjabloon waarmee de vereiste afstand tot hindernissen gemeten wordt) en bedieningshandleiding.

Technische gegevens

Model MI 322 C

Maaibreedte 20 cm

Maaihoogte 20 - 80 mm

Maaihoogteverstelling 6 trappen

Maaisysteem Mulchmaaier, 1 mes

Aandrijving Loodgelaccu

Accutype 2 x 12 V, 12 Ah

Werktijd Ong. 2,5 uur

Laadtijd Ong. 16 uur

Afmetingen LxBxH 64 x 52 x 30 cm

Gewicht 18 kg

Toebehoren: afstandsbediening, bijkomende afbakendraad, bijkomende piketten, draadverbinding, draadaansluiting, iRuler.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel