Ingezonden persbericht

`

PERSBERICHT

Muziekschool viert 100-jarig jubileum

In 2010 bestaat de muziekschool in Heerlen 100 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met een speciaal programma. Er zijn muziek- en dansuitvoeringen, muziekprojecten en tentoonstellingen. Iedere maand staat een uitvoering in het teken van een decennium uit de 20e eeuw, zodat een breed scala aan muziek uit de afgelopen 100 jaar de revue passeert. Daarnaast zijn er van januari 2010 t/m januari 2011 vijf exposities in SCHUNCK* te zien over de muziekschool door de jaren heen.

Daar waar de muziekschool in 1910 werd gesticht in een stadje van slechts 6000 inwoners, groeide ze (net als het 'stadje') uit tot een instituut van formaat.

Directeur Peter Weinstock: "De muziekschool wil het bruisende kloppend hart van muzikaal Parkstad zijn. Door vernieuwende initiatieven, door over grenzen heen te kijken en in het midden van de maatschappij te willen staan heeft de muziekschool zich door de jaren kunnen bewijzen. Nu de muziekschool onderdeel van de organisatie SCHUNCK* is geworden, worden deze elementen alleen maar versterkt en kan de muziekschool zich nog breder en verdiepender manifesteren.
De toekomst van de muziekschool zien wij dan ook rooskleurig in: met het opgaan van de muziekschool in SCHUNCK* is er een goede voedingsbodem voor de school voor ontwikkelkracht, meer ruimte voor artistieke kwaliteiten van docenten, een dynamische omgeving en ruimte voor durf en diversiteit. Daarnaast blijven we als muziekschool natuurlijk trots zijn op wat we zijn en nemen we de zorg op ons om te behouden wat er is, om daarmee een stevige basis te zijn en blijven."

Met de jubileumviering wil de muziekschool iets terugdoen voor het publiek, dat door de jaren heen betrokkenheid en belangstelling heeft getoond. Dat doet ze door een programma met mooie voorstellingen te presenteren die vrijwel allemaal gratis toegankelijk zijn. De voorstellingen zijn bedacht en worden voornamelijk uitgevoerd door docenten van de muziekschool, vaak samen met leerlingen.

Openingsweekend

Het jubileumprogramma wordt op zaterdag 16 en zondag 17 januari feestelijk geopend. Op zaterdag 16 januari wordt de expositiereeks geopend in SCHUNCK*, met de eerste expositie 'Van Toren naar Paleis'. Aanvang 16.00 uur.
Op zondag 17 januari is er een openingsvoorstelling '100 jaar muziekschool in Heerlen': een groot en gevarieerd concert door docenten, met muziek van pop tot klassiek én dans. Met muziekstukken o.a. van John Lennon, Egbert Derix, Aria's vertaald door Harrie Geelen en muziek van Purcell. De nazit wordt muzikaal ingevuld door de Big Band Heerlen. Aanvang 15.00 uur, Theater Heerlen.

Muziekprogramma
Van januari t/m december zijn er uitvoeringen op verschillende locaties in Heerlen en Hoensbroek. Een greep uit het programma: op zondag 31 januari is er een gecombineerde piano- en filmvoorstelling "Heerlen Nostalgia" uit 1910-1920, in het Royal Theater.
Op zaterdag 27 en zondag 28 februari zijn er show- en filmdansvoorstellingen in het Patronaat. In de SCHUNCK* filmzaal wordt op zaterdag 27 maart een concert door de afdeling zang gegeven, in het thema 1930-1940. Het volledige programma van '100 jaar muziekschool in Heerlen' is te vinden op www.schunck.nl.

Exposities
In het jubileumjaar van de muziekschool worden van januari 2010 t/m januari 2011 vijf exposities in SCHUNCK* getoond; Van Toren naar Paleis, Grondleggers en Bruggenbouwers, Muziekschool binnenstebuiten, Componeren in Heerlen en Let's Groove. De exposities worden inhoudelijk benaderd en vormgegeven op een voor SCHUNCK* kenmerkende wijze, waarbij cross-overs gemaakt worden; voor dit project tussen muziek, literatuur, architectuur en beeldende kunst. De exposities zijn in de gang naar de muziekschool en in de wachtruimte van de muziekschool te zien.

SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
T 045-5772200

//////////////