Ingezonden persbericht
|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 6 januari 2010           |                                    |

Nederland Compleet:
DTZ Zadelhoff's factsheets kantoren- en bedrijfsruimtemarkt januari 2010

DTZ Zadelhoff publiceert vandaag de factsheets voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt, waarin de actuele marktgegevens voor de verschillende regio's in Nederland zijn gebundeld.

In de voorgaande bundel (medio 2009) concludeerde DTZ Zadelhoff dat de kredietcrisis een aanzienlijke invloed heeft gehad op de gebruikerskant van de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. De opnames in de eerste zes maanden van 2009 liepen ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor aanzienlijk terug met respectievelijk 40% op de kantorenmarkt en 32% op de bedrijfsruimtemarkt. Het aanbod in beide segmenten liet een stijgende tendens zien. Nu een half jaar later is opnieuw sprake van een daling in het aantal opgenomen vierkante meters kantoor.

Opvallend is dat de sterkte van de daling afneemt ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009. De opname komt over heel 2009 uit op 1,1 miljoen vierkante meter (exclusief contractverlengingen). Het aanbod van kantoorruimte in Nederland is 12% gestegen en komt uit op 6,7 miljoen vierkante meter. Kantoorhoudende bedrijven zijn in deze tijd veelal genoodzaakt kritisch te kijken naar huisvestingskosten. Interessant is te zien dat veel bedrijven besloten in hun pand te blijven gezien de vele contractverlengingen die in 2009 werden gesloten op de Nederlandse kantorenmarkt.

Op de bedrijfsruimtemarkt is het aanbod in een jaar tijd gestegen met 15% en daarmee komt het uit op 8,7 miljoen vierkante meter. De totale opname over 2009 komt met 1,9 miljoen vierkante meter iets hoger uit dan medio 2009 werd voorspeld. Vergeleken met 2008 is er evenwel sprake van een flinke daling met 42%. De afname van de vraag naar bedrijfsruimten kan verklaard worden door de afnemende wereldhandel ten gevolge van de dalende vraag naar consumptiegoederen.

De bundel Nederland Compleet met daarin alle factsheets kunt u downloaden via onze site www.dtz.nl.
|

Ingezonden persbericht