Raad van State


6 uitspraken gevonden

1. 200807942/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Sonniuspark' van de gemeente Son en Breugel) van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Sonniuspark' van de gemeente Son en Breugel. Het plan maakt de bouw van maximaal 600 woningen mogelijk. De wijk grenst aan de bestaande wijk Gentiaan. Een hoveniersbedrijf aan de Rooijseweg vreest dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt, doordat op een afstand van 25 meter woningen gebouwd zouden mogen worden. Een aantal inwoners van de wijk Gentiaan vreest dat de Rooijseweg als ontsluitingsweg voor de nieuwe woonwijk zal worden gebruikt en dat zij daardoor meer geluidsoverlast zullen ondervinden. Ook zijn zij bang voor verkeersonveilige situaties op die weg. Een aantal andere omwonenden vindt dat niet duidelijk is hoe de nieuwe woonwijk zal worden ontsloten. Daarom zijn zij tegen de provinciale goedkeuring in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 3 november jl. op zitting behandeld.

2. 200901905/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning voor verbouwen fort Nekkerweg in Zuidoostbeemster) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Beemster heeft verleend voor het verbouwen van fort Nekkerweg in Zuidoostbeemster. In het fort komen een hotel, congresruimte en bezoekerscentrum. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging is het niet eens met de vergunning. Het gemeentebestuur is echter niet inhoudelijk ingegaan op de bezwaren van de vereniging, omdat zij geen belanghebbende in deze procedure zou zijn. De vereniging bestrijdt dit. De rechtbank in Haarlem heeft een eerder beroep van de vereniging in januari 2009 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de vereniging in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat alleen over de vraag of de vereniging belanghebbende is bij de bouwvergunning voor het vergroten en veranderen van het fort. De zaak is op 30 november jl. op zitting behandeld.

3. 200903500/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige (Sluiting belhuis aan Adrianastraat in Rotterdam) Uitspraak over de sluiting door de burgemeester van Rotterdam van een belhuis aan de Adrianastraat in Rotterdam. De burgemeester heeft het belhuis voor een periode van zes maanden gesloten vanwege de handelsvoorraad harddrugs die daar was aangetroffen. Ook zouden er drugsgebruikers, dealers en verslaafden rondhangen bij het belhuis. De eigenaren zijn het niet eens met de sluiting. Volgens hen wil de burgemeester niet zozeer de openbare orde herstellen, maar eerder het belhuis 'saneren'. Dit zou in overeenstemming zijn met het zogenoemde 'uitsterfbeleid' dat de gemeente voor belhuizen hanteert. Ook zou de burgemeester er te weinig rekening mee hebben gehouden dat de eigenaren alle aanwijzingen van de wijkagent over de opslag van een handelsvoorraad hebben opgevolgd. Ook hebben zij naar eigen zeggen genoeg maatregelen genomen om overlast te voorkomen. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam heeft in februari 2009 een eerder beroep van de eigenaren ongegrond verklaard. De Raad van State heeft op 26 november jl. de zaak op zitting behandeld.
4. 200904053/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet (Verzoek om aanbouw serre in pizzeria op het Damrak in Amsterdam) Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum om een monumentenvergunning te verlenen voor het plaatsen van een overdekt terras aan de voorgevel van een pizzeria aan het Damrak in Amsterdam. Het dagelijks bestuur heeft zijn weigering gebaseerd op negatieve adviezen van de Commissie voor Welstand en Monumenten en de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten. De commissie heeft negatief geadviseerd, omdat het maken van een serre aan dit rijksmonument een aantasting van de voorgevel oplevert. De rijksdienst heeft ook negatief geadviseerd, omdat de structuur van het pand door de diepe aanbouw ernstig wordt verstoord. De bestaande pui heeft geen monumentale waarde, zodat wijzigingen daaraan geen aantasting zijn van het pand, maar uit stedenbouwkundig oogpunt is het plaatsen van een overdekt terras volgens de rijksdienst zeer onwenselijk. De eigenaren van het gebouw zijn van mening dat het dagelijks bestuur zijn weigering niet heeft mogen baseren op deze twee adviezen. Volgens hen zijn deze adviezen tegenstrijdig, nu de bestaande pui enerzijds geen monumentale waarde heeft, maar anderzijds plaatsing van een serre tegen deze pui een aantasting van het monument oplevert. De rechtbank in Amsterdam heeft in april 2009 een eerder beroep van de eigenaren tegen de weigering ongegrond verklaard. Zij hebben het hier niet bij laten zitten en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 27 november jl. op zitting behandeld.

5. 200904099/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Brede school aan Maximiliaanlaan in Waalre)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waalre heeft verleend voor de bouw van een brede school aan de Maximiliaanlaan in Waalre. De nieuwe school zal ruimte bieden aan 22 permanente lokalen en 8 semipermanente lokalen voor primair onderwijs. Het is een zogenoemde brede school met buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en jeugdbibliotheek. De plek waar de school zal komen is nu nog onbebouwd. Het gemeentebestuur heeft verder een kapvergunning verleend voor de kap van zes eiken en negentien berken op het terrein. Ook is vergunning verleend voor het maken van inritten op dat terrein. Een aantal omwonenden en de Vereniging tot Behoud van Natuur, Speelterrein en Rust in Ekenrooi zijn het niet eens met deze gecombineerde vergunningen en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de school vooral te groot. Verder vrezen ze voor verkeersoverlast, verkeersonveilige situaties en een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zal een speelmogelijkheid in de wijk verloren gaan, aldus de bezwaarmakers. Ten slotte vrezen zij voor aantasting van het beschermde natuurgebied 'Groote Heide' dat in de buurt ligt. De zaak is op 24 november jl. op zitting behandeld.
6. 200904342/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 6 januari 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Binnenstad' van de gemeente Bergen op Zoom) Uitspraak over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Binnenstad' door de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Dit plan actualiseert een ouder bestemmingsplan. De eigenaar van een pand aan de Engelsestraat is het niet eens met het plan. Hij vindt dat het plan horeca moet toestaan in zijn pand. Omdat dit pand niet meer in gebruik was als horeca, heeft de gemeenteraad geen horeca-aanduiding aan het perceel toegekend. De gemeenteraad heeft zich bovendien op het standpunt gesteld dat een horecabestemming in een woonstraat als de Engelsestraat 'niet langer een passend ruimtelijk gebruik' is. De eigenaar van het pand is van mening dat het enkele feit dat er tijdelijk geen horeca-activiteit in het pand plaatsvond, nog niet betekent dat het gebruik als horeca is beëindigd. Hij vindt dat de gemeenteraad rekening had moeten houden met zijn economische belangen. Hij is dan ook tegen het besluit van de gemeenteraad in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 november jl. op zitting behandeld.