Gemeente Oirschot

Oirschot bij eerste 25 BAG-gemeenten

De gemeente Oirschot heeft als eerste gemeente van de regio Noord-Brabant Oost de toelatingsaudit van de basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) met succes doorlopen. De gegevens van deze basisregistraties voldoen hiermee aan de gestelde kwaliteitseisen, zodat de gemeente Oirschot bij de eerste 25 gemeenten hoort die zijn aangesloten op de Landelijke Voorziening BAG.

Â

Subsidies toekennen, vergunningen verlenen, verhuizingen verwerken: gemeenten hebben veel gegevens nodig om hun taken correct uit te voeren. In het verleden bestonden hiervoor allerlei registraties, die slecht uitwisselbaar waren. Niet alleen tussen de afdelingen binnen de gemeente, maar ook tussen de verschillende overheidsinstanties. Ook werden burgers en bedrijven herhaaldelijk gevraagd om gegevens aan te leveren, die al in één van de registraties bekend waren bij de gemeente. Om eenduidigheid te creëren heeft de overheid besloten om over te gaan tot het invoeren van diverse basisregistraties, waaronder de registraties adressen en gebouwen (BAG).

Â

De Wet bag is op 1 juli 2009 in werking getreden. Alle Nederlandse gemeenten zijn door deze wet verplicht een complete adressen- en gebouwenregistratie te hebben en deze aan te leveren aan de Landelijke Voorziening. Er is dan dus één centrale plek waar alle gegevens over adressen en gebouwen worden vastgelegd en bijgehouden. Deze gegevens moeten verplicht door alle overheden worden gebruikt. Dat maakt het overzichtelijker, betrouwbaarder en eenvoudiger.

Â

Tijdens de invoeringsfase blijkt het voor de gemeenten geen eenvoudige opgave te zijn om aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen. Voordat de toelatingsaudit met succes kon worden afgelegd, heeft de gemeente Oirschot veel werk moeten verzetten. Dankzij de inspanningen van alle betrokkenen is het uiteindelijk gelukt. Ook het samenwerkingsverband met de andere Kempengemeenten heeft zeker aan het succes bijgedragen. Voor de gemeente Oirschot betekent dit een belangrijke stap vooruit in de verbetering van haar dienstverlening.