Gemeente Lelystad

Gladheidbestrijding op wegen en fietspaden

Woensdag 6 januari 2010

Bij zware sneeuwval worden de wegen geschoven en gestrooid volgens het gladheidbestrijdingsplan. De prioriteit ligt op de stadshoofdwegen, doorgaande routes en het hoofdfietspaden netwerk.

IJslaag

Er blijft echter altijd een ijslaag achter die aangevreten moet worden door het zout en vooral de vervoersbewegingen. Daarom worden ook regelmatig de schuif- en strooiacties herhaald, waarbij de losse delen van de weg worden geschoven en er een nieuwe laag zout wordt aangebracht.

Gestrooid en geschoven

Vanaf zaterdag 2 januari 2010 18.00 uur tot zondag 3 januari 16.00 uur is er continu gestrooid en geschoven. Vanaf zondag 3 januari 18.00 uur tot 23.00 uur is er nog een ronde geweest om de losse sneeuw en ijsresten te verwijderen en de weg nogmaals goed in het zout te leggen. Dit is op maandag overdag verschillende malen herhaald. Vanaf dinsdagmorgen 5 januari 03.00 uur tot heden is er na de ijzel en sneeuw van vannacht continu aan de wegen gewerkt.

Wegen redelijk goed begaanbaar

De doorgaande wegen en fietspaden in Lelystad zijn op dit moment redelijk tot goed berijdbaar. Er ligt voldoende zout op wat met name door vervoersbewegingen zijn werk moet doen. De grootste delen van de winkelgebieden zijn geschoven en gestrooid. Evenals de toegangen parkeerterreinen van Bataviastad, brandweer, politie, ziekenhuis en gevangenis.

Gladheid vereschilt per wegvlak

Dat het ene wegvak er soms beter uitziet dan het andere komt over het algemeen door twee dingen waar de gladheidbestrijding geen invloed op heeft:

1. het aantal vervoersbewegingen

2. het type wegdek (het soort asfalt)

Dat fietspaden er soms beter bij liggen komt door het dichte asfalt en dat er bijna geen vast gereden sneeuw op ligt als er wordt geschoven en gestrooid.

Bevoorrading zout

Een probleem wat op dit moment ontstaat is de bevoorrading van het zout. Het strooizout wordt geleverd door AKZO. Op dit moment zijn er nog geen problemen met de levering van los strooizout. Door de grote vraag en de beperkte voorraad wordt er echter op dit moment geen zout in zakken meer geleverd. De wijkposten krijgen dus ook geen zout meer voor bewoners. Het advies aan bewoners is vooral de losse sneeuw, voordat er over gelopen of gereden is, te verwijderen. Dan is zout niet nodig.

---