Gemeente Hoorn

Restauratie kan doorgaan dankzij vaargeul naar Oostereiland

De gemeente Hoorn en aannemer De Nijs maken een vaarroute tussen de haven van Ooms in de Schelphoek en het Oostereiland ijsvrij. Daarmee hopen ze tijdens deze winterperiode de restauratie van de gebouwen op het Oostereiland voort te kunnen zetten. Door het openhouden van een vaargeul is het niet mogelijk op dat traject te schaatsen.

Eind 2009 is de restauratie van het Oostereiland officieel van start gegaan. De gemeente Hoorn, opdrachtgever voor de restauratie, heeft besloten de aanvoer van materiaal en materieel niet over de openbare weg te laten plaatsvinden, maar over water. Daarmee worden de wegen en kades nabij het Oostereiland ontzien. Op 18 december vervoerde wethouder Van Es met een sleepboot met ponton de eerste palen vanaf de haven van Ooms in de Schelphoek naar het Oostereiland.

Geen uitstel mogelijk
Door de huidige vorstperiode dreigt de vaarroute tussen de kade van Ooms en het Oostereiland dicht te vriezen. Op grote delen van het traject ligt inmiddels al ijs. De restauratie van de gebouwen op het eiland moet echter op 31 december 2010 klaar zijn omdat de gemeente anders een rijkssubsidie van bijna 3 miljoen euro misloopt. Het werk kan daarom niet uitgesteld worden.

Herstel funderingen kan doorgaan
De restauratie begint met het noodzakelijke funderingsherstel. Daarvoor wordt vooral in de gebouwen gewerkt, wat met dit weer nog mogelijk is. In de gebouwen worden palen de grond ingeboord die gevuld worden met een bepaald soort beton. De aannemer wil daar zo lang mogelijk mee doorgaan. Voor de aanvoer van de palen en de materialen voor het beton moet gebruik gemaakt worden van de vaarroute. Daarom wordt geprobeerd het Oostereiland zo lang mogelijk over water bereikbaar te houden. Op maandag 4 januari is een vaargeul gemaakt waardoor op het Oostereiland dagelijks materiaal kan worden aangevoerd.
Laatste wijziging van deze pagina: 6 januari 2010