Gemeente Doetinchem

Persbericht, 4 januari 2010

Doetinchem organiseert Maand van de Politiek

De gemeente Doetinchem organiseert samen met scholen uit het voortgezet onderwijs vanaf januari 2010 een periode vol politieke activiteiten voor jongeren in Doetinchem. Doel is hun kennis over de (gemeente)politiek te vergroten, meningsvorming te stimuleren en argumentatietechnieken aan te scherpen. Aan deze activiteiten nemen leerlingen deel van het Metzo college, het Ulenhofcollege, het Ludgercollege en het Rietveld lyceum. Deze Maand van de Politiek bestaat uit verschillende onderdelen.

Debattrainingen
Debattrainingen nemen een belangrijke plaats in binnen het project. Tijdens trainingen wordt ingegaan op specifieke debatvaardigheden en kijken de leerlingen naar voorbeelden van debatten uit binnen- en buitenland. Daarnaast oefenen de leerlingen met debatteren en worden ze geënthousiasmeerd om hun debatkwaliteiten te etaleren. De themas tijdens het debat zijn met name lokaal georiënteerd.

Raadsbezoeken
Ook is er aandacht voor het debat zoals dat in de gemeenteraad wordt georganiseerd. (Kandidaat)raadsleden vertellen daarom voor de klas over het werk in de raad. En zij lichten toe hoe de gemeentepolitiek werkt. Zo gaan zij in op het verschil tussen de raad en het college, de rol van de burgemeester en de verhouding coalitie oppositie. Daarnaast komen er lokale themas aan bod. Wat speelt er in de gemeente Doetinchem? Wat doet de gemeente voor jongeren? Hoe kunnen jongeren hier een stem in hebben?

Slotmanifestatie
Ter afsluiting van het project vindt er op het Metzo college en het Ludgercollege een raadssimulatie plaats. De spectaculaire finale van de Maand van de Politiek wordt georganiseerd op het Ludgercollege op maandag 22 februari van 15.00-17.30 uur. Burgemeester Kaiser zit deze slotmanifestatie voor. Tevens zullen ook de verkiesbare partijen en hun lijsttrekkers voor zover mogelijk vertegenwoordigd zijn.

Twee samenwerkende, gespecialiseerde debatbureaus bieden de scholen ondersteuning bij de bovengenoemde activiteiten.

Lokale democratie
Verder worden ook leerlingen van het Rietveld lyceum vanaf begin januari actief betrokken bij de lokale gemeentepolitiek. In samenwerking met het college van Doetinchem wordt hier voor het 2e achtereenvolgende jaar de lesmodule 'Lokale democratie' gegeven. Collegeleden gaan het gesprek aan met de leerlingen over onderwerpen uit hun portefeuilles, uitmondend in de vraag: Reik mij plannen aan ter verbetering en oplossingen voor de gesignaleerde problemen. Leerlingen gaan op deze manier direct aan de slag met concrete lokale onderwerpen.