Gemeente Haaksbergen


Drukke nieuwjaarsbijeenkomst
06-01-2010 Drukke nieuwjaarsbijeenkomst
Ondanks de gladheid wisten honderden bezoekers het gemeentehuis op maandagavond 4 januari te vinden. Daarmee was de nieuwjaarsbijeenkomst wederom goed bezocht. Het thema van de bijeenkomst was dit jaar "Vrijheid wereldwijd". De Haaksbergse Harmonie zorgde voor de muzikale omlijsting. Er was bovendien uitgebreid aandacht voor het honderdjarig bestaan van Scouting Nederland.

Een nieuwjaarstoespraak is hét moment om terug te blikken op wat is geweest. Dat deed burgemeester Loohuis dan ook. Maar hij wees er vooral op dat we met elkaar de toekomst kunnen vormgeven. Dat kan volgens de burgemeester alleen als er vertrouwen is en tolerantie. Hij waarschuwde ook voor de groeiende individualisering en materialisering van onze maatschappij, waardoor het wantrouwen in de hand gewerkt wordt. Loohuis wil als gemeente het vertrouwen van de burger proberen te herstellen. Enerzijds door de veiligheid in straat en buurt te verhogen, anderzijds door inwoners te laten zien dat er naar ze geluisterd wordt.

Vrijheid
Loohuis vindt dat het allemaal wel wat toleranter mag in onze maatschappij. Volgens hem groeien agressie, eenzaamheid en ongelijkheid als onze tolerantie voor anderen verdwijnt. In zijn toespraak gaf de burgemeester aan wat hij zelf onder ´vrijheid´ verstaat. "Sommige mensen vinden dat je alles mag doen waar je zin in hebt en alles mag roepen wat je wilt, wanneer je wilt en tegen wie. Ook als dat kwetsend of beledigend is voor een ander. Voor mij is dát geen vrijheid! Voor mij is dat misbruik maken van vrijheid. Ik geloof in een vrijheid waarin we ons zelf mogen zijn, maar mét respect voor de eigenheid van een ander. Respect voor andersdenkenden. Respect voor andersgelovigen", aldus Loohuis.

Link met Haaksbergen
Loohuis legde ook de link met Haaksbergen. "Ook in Haaksbergen leven we naast elkaar met mensen van over de hele wereld. Mensen met een compleet verschillende achtergrond, met verschillende opvattingen en verschillende levensbeschouwingen." Hij sprak de zorg uit dat ook in Haaksbergen mensen zich steeds minder welkom gaan voelen. "Al is dat er maar één, dan is dat onacceptabel." Loohuis pleit juist in dat kader voor meer tolerantie.

Verkiezingen
Loohuis vindt het belangrijk dat inwoners bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart gebruik maken van hun stemrecht. "U bepaalt zelf wie er voor u meebeslist over Haaksbergse zaken. En dat mag u doen in álle vrijheid!", aldus de burgemeester. Hij wees erop dat de komende tijd rigoureuze maatregelen moeten worden genomen vanwege de financiële crisis. "Daarom zijn deze gemeenteraadsverkiezingen ontzettend belangrijk", besloot hij zijn toespraak.


- Volledige nieuwjaarstoespraak burgemeester Loohuis