Auto opwarmen tijdens krabben slecht voor milieu

06/01/2010 10:36

Milieu Centraal

Utrecht, 6 januari 2010 - Eerst krabben, dan pas starten en meteen gaan rijden. Veel Nederlanders zetten eerst (langdurig) de motor aan voordat ze hun ruiten sneeuw- en ijsvrij maken. Dit zorgt voor extra slijtage aan de motor, geeft onnodige luchtverontreiniging en gezondheidsschade. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt aan om eerst de ruiten te krabben en pas daarna de motor te starten om vervolgens direct weg te rijden met de airco/ventilatoren aan.

Het onbelast stationair laten draaien van de motor warmt een auto niet sneller op, zoals mensen vaak denken. Een rijdende auto warmt sneller op, omdat de motor harder moet werken. De motor laten lopen terwijl de auto stilstaat, is slecht voor elk type auto én voor het milieu; dat geldt nog meer als de motor koud is, vooral bij lage buitentemperaturen. Doordat de olie niet snel genoeg opwarmt, is er meer slijtage aan de motor. Bij benzineauto's komt de katalysator niet snel genoeg op temperatuur tijdens het warmdraaien in de kou. Het apparaat werkt dan niet of nauwelijks, met extra uitstoot van luchtverontreinigende stoffen tot gevolg.

Bij min twee graden is de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van een koude benzinemotor die stationair draait ruim vier keer groter dan van een warme motor. De uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is zelfs acht keer groter. Naast deze twee stoffen komen er ook PAK's, CO, Lachgas en ultra-fijn stof (pm 2,5) vrij. Al deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.





http://www.milieucentraal.nl




Milieu Centraal