Gemeente Almere

Beperkte uitvoering gladheidsbestrijding

05-01-2010

Winter 2009 De gemeente Almere voert per heden in beperkte mate het gladheidsbestrijdingsplan uit. Er is sprake van een groot tekort aan strooizout in Nederland. Almere ondervindt hier ook hinder van. De gemeente Almere is daarom gedwongen maatregelen te nemen om zo lang mogelijk met de voorraad strooizout te doen. Dit betekent dat de gemeente prioriteiten stelt. Hoofdwegen (dreven), busbanen en de fietspaden (spoorbaanpad en rond 't Weerwater), het Stadshart en de winkelcentra Haven, Buiten, Doemere en Muziekwijk worden gestrooid. De gemeente Almere roept haar inwoners op om rekening te houden met deze omstandigheden.

Ongewis is wanneer de producent weer strooizout kan leveren. Wanneer zij weer strooizout leveren, wordt dit zeer schaars verdeeld. De huidige voorraad strooizout is, afhankelijk van de weersomstandigheden, voldoende voor ongeveer vier strooiacties volgens het Actieplan Gladheidbestrijding.

Maatregelen

De gemeente kiest daarom voor een beperkte uitvoering van het Actieplan Gladheidsbestrijding. Op deze manier kan langer met de voorraad strooizout worden gedaan (circa tien strooiacties in plaats van vier strooiacties). De maatregelen betekenen in de praktijk:


* Uitsluitend strooien op of in

* de busbanen die ook door de hulpverleningsdiensten worden gebruikt;

* de dreven;

* de fietsroute Spoorbaanpad;

* de fietspaden rond het Weerwater;

* het Stadshart, winkelcentra Haven, Buiten, Doemere en Muziekwijk;


* De gele strooizoutkisten in de wijken worden niet bij gevuld;


* Er wordt géén strooizout meer verstrekt aan inwoners bij de twee depots.

Provinciale wegen in Almere

De provincie Flevoland is verantwoordelijk voor de provinciale wegen Hogering, Tussenring, Buitenring, Waterlandseweg, IJmeerdijk en Oostvaardersdijk. De provincie bepaalt of deze wegen al dan niet worden gestrooid.

Link(s)


* Rijkswaterstaat

* Provincie Flevoland

Winter 2009