Gemeente Roermond

Stijgende lijn inwoneraantal Roermond zet fors door

Roermond laat de laatste jaren een bevolkingstoename zien, daar waar in veel andere Limburgse gemeenten het aantal inwoners juist daalt. Met name in het afgelopen jaar is de bevolkingsgroei in Roermond bijna verdubbeld ten aanzien van het jaar ervoor (0,9% ten opzichte van 0,5%). Roermond telde op 1 januari 2010 55.220 inwoners. Dat is een toename van 489 mensen ten opzichte van 2009.

In onderstaande grafiek is de toe- & afname van het inwoneraantal van Roermond in de afgelopen 3 jaar in procenten in beeld gebracht. Een vergelijking met de jaren daarvoor is moeilijk te maken omdat de herindeling (Swalmen en Roermond werden per 1 januari 2007 samengevoegd) een vertekend beeld zou geven. Wel was in Roermond in de eerste helft van het eerste decennium van deze eeuw nog sprake van krimp in de groei en in 2004 zelfs van een bevolkingsafname. In de tweede helft zet de groei echter in.

Ook op het gebied van de werkloosheid steken de cijfers in Roermond positief af tegenover het provinciaal en landelijk gemiddelde. Zo steeg de werkloosheid in Roermond in het afgelopen jaar met slechts 3%, tegenover een stijging van 17% op provinciaal niveau en maar liefst 22% op landelijk niveau. Daarmee kent Roermond over een jaar genomen de geringste werkloosheidsstijging van alle gemeenten in Limburg. Aan het einde van 2009 was zelfs een daling van de werkloosheid in Roermond waar te nemen (2%), daar waar deze provinciaal met 1% en landelijk met 2% steeg.

Eind november 2009 was de jeugdwerkloosheid in Roermond met 23 personen gedaald ten opzichte van een maand eerder en kwam het aantal uit op 216 personen. Eind augustus, aan het einde van de schoolvakanties, bedroeg het aantal werkloze jongeren onder de 27 jaar nog 273 personen. In de meeste Limburgse gemeenten steeg de jeugdwerkloosheid juist aan het einde van het afgelopen jaar.

Op 1 januari 2010 telde Roermond 2279 werkzoekenden. Op diezelfde datum in 2009 waren dat nog 2332 personen en op 1 januari 2008 stonden 2566 werkzoekenden geregistreerd. Daarmee is het werkloosheidspercentage in Roermond vanaf 2008 gedaald van 10,5% naar 9,2% op dit moment.

De verklaring van de stijgende lijn van het inwoneraantal en de positieve cijfers op het gebied van de werkloosheid kan o.a. worden gezocht in het gunstige vestigingsklimaat en de goede woon-, werk- en recreatiemogelijkheden in Roermond. Zo is in de afgelopen jaren veel nieuwbouw gepleegd en is ook de diversiteit in het woningaanbod toegenomen, o.a. door de aanleg van Oolderveste en de bouw van appartementencomplex De Stadhouder (Kazerneplein) en Casimir (Venloseweg). Ook heeft uitbreiding van bedrijventerreinen plaatsgevonden zoals het Retailpark, het Outdoorcenter en de Huis- en Tuinboulevard. Recentelijk is men begonnen met de aanleg van de Stadsrandzone-Zuid. Niet voor niets behaalde de Midden-Limburgse bisschopsstad afgelopen najaar de titel Beste Binnenstad van Nederland 2009-2011 in de categorie middelgrote steden. De slogan Roermond, thats all you need is hier dan ook op zijn plaats.

Eerste publicatiedatum: 06-01-2010 Bijgewerkt: 06-01-2010