Gemeente Pekela


Klachten gladheidbestrijding

De gemeente Pekela heeft een totale lengte van ongeveer 138,55 kilometer verharde weg. De gemeente heeft de zorg voor een goede en veilige staat van de wegen. Dit geldt ook voor de gladheidbestrijding. Omdat het bij gladheid niet mogelijk is om op alle wegen de gladheid te bestrijden wordt ieder jaar door het college een actieplan gladheidbestrijding vastgesteld. Dit actieplan omvat onder meer de strooiroutes waar het eerst gestrooid wordt. Het gaat hier om busroutes, hoofdinvalswegen en ontsluitingswegen binnen de bebouwde kom.

Bewoners klagen soms dat de sneeuwploeg nog niet in hun straat is geweest of dat er bij hun in de straat nog niet is gestrooid. De hoofdwegen zijn nu redelijk onder controle maar er is in heel Nederland een beperkte hoeveelheid aan strooizout. Veel gemeenten zitten dan inmiddels ook zonder strooizout. In de gemeente Pekela is op dit moment de zoutvoorraad ca. 100 ton, genoeg voor 5 keer strooien van de hoofdroutes. De woonstraten zullen nu worden aangepakt voor zover het mogelijk is met sneeuwschuiven en een rolbezem. In verband met een tekort aan zout zal er worden gestrooid met zand dan wel met een mengsel van zout en zand.

Â

Verder concentreert zich de gladheidbestrijding zich nu op openbare voorzieningen, bruggen, bushaltes, winkelcentra en gemeentelijke trottoirs rond bejaardenwoningen.

Â