Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de situatie bij Huize Roël (2009Z24591).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over de situatie bij Huize Roël. (2009Z24591)


1
Wat is uw reactie op het bericht dat medewerkers van het particuliere verpleeghuis Huize Roël bedreigd worden? 1)


1
Het is vervelend als medewerkers bedreigd worden. Geen enkele werkgever heeft het recht om zijn werknemers onder druk te zetten of te intimideren. Of dit feitelijk hier ook aan de orde is, is onderwerp van onderzoek (zie vraag 2).


2
Bent u ervan op de hoogte dat de aangifte van een van de medewerkers meerdere malen niet is opgenomen? Bent u bereid dit uit te zoeken?


2
Het is vervelend dat aangiften van medewerkers niet in behandeling worden genomen. Ik heb begrepen dat de klager middels een brief van 18 november jl. de zaak aanhangig heeft gemaakt bij de medische officier van Den Haag. Ik ga er vanuit dat de officier de zaak zal onderzoeken en wacht de uitkomsten van het onderzoek af.


3
Bent u ervan op de hoogte dat er voor het vaste personeel ontslag is aangevraagd en dat er nu enkel invalkrachten werken? Wat is uw oordeel?


3
Ja. Dit is de IGZ gemeld tijdens het onaangekondigde bezoek van 3 december jl. Het huidige personeelsbestand bestaat uit niveau 2 (helpenden) en niet- geschoolde medewerkers. De IGZ heeft bedongen, naar aanleiding van het bezoek van 5 oktober 2009, dat medewerkers minimaal niveau verzorgenden zijn. Daarnaast heeft de eigenares surseance van betaling aangevraagd. Dit maakt dat het mogelijk is om ontslag aan te vragen bij het UWV voor de medewerkers die nu in dienst zijn. Daarom zijn er invalkrachten van niveau 3 en 4 aangetrokken. Hiermee voldoet Huize Roël op dit punt aan de gestelde eisen van de IGZ.


4
Bent u ervan op de hoogte dat vanwege achterstallige betalingen op 13 november jl. de energie is afgesloten, waardoor bijvoorbeeld ook brandmelders het niet meer deden? Wat is hierover uw oordeel?


4
Ja. Ook dit is gemeld aan de IGZ tijdens het bezoek van 3 december jl. Overigens heeft de afsluiting van de elektriciteit een middag geduurd. Inmiddels is dit weer hersteld. Het is vanzelfsprekend dat ­om verantwoorde zorg te kunnen leveren- alle relevante apparatuur moet werken, ook de brandmelders.






5
Wie heeft er in deze situatie de mogelijkheid om de eigenares te dagen voor financieel wanbeheer?


5
Huize Roël heeft geen WTZi-toelating en geen contract met het zorgkantoor of met gemeente. Voor zover bekend is er bij Huize Roël geen sprake van een stichting. De eigenares is nu hoofdelijk aansprakelijk voor de financiële situatie. Huize Roël is een onderaannemer van thuiszorgorganisatie Particura. Het is nu aan Particura om te bezien of Huize Roël heeft gehandeld conform de afspraken uit het contract tussen Particura en Huize Roël. Indien er aanleiding is de eigenares van Huize Roël te dagen zal dat een actie van Particura moeten zijn. Particura heeft aangegeven dat zij dat alleen zal doen op het moment dat er sprake is van het niet meer leveren van AWBZ-zorg. Het zorgkantoor kan bij Particura navraag doen of zij hun verantwoordelijkheid voor de zorg geleverd door Huize Roël kunnen waarmaken en indien nodig aan Particura in het kader van de zorginkoop nadere voorwaarden stellen.


6
Wat is het oordeel van de Inspectie in het rapport dat medio november jl. werd verwacht? Kunt u het rapport de Kamer doen toekomen? 2)


6
Volgens de IGZ is geen sprake van onverantwoorde zorg. Hiervoor heeft zij geen aanwijzingen gevonden. Ook heeft de IGZ geen aanwijzigen gevonden voor vermeende mishandeling. Tijdens het bezoek van de IGZ waren de bewoners goed verzorgd, was er voldoende eten en drinken in huis en was de medicatievoorziening op orde. Na het bezoek hebben familieleden van bewoners in telefonisch contact met de IGZ aangegeven dat zij tevreden zijn over de zorg die aan hun verwanten wordt geleverd.
Zodra de definitieve inspectieverslagen van het bezoek van 5 oktober (aangekondigd bezoek) en 3 december 2009 (onaangekondigd bezoek) zijn vastgesteld, kunnen die aan de Kamer worden toegezonden.


7
Bent u het eens met de klacht van de (oud) medewerkers, dat zij niet gehoord zijn door de Inspectie? Kunt u uw antwoord toelichten?


7
Het klopt dat de IGZ oud-medewerkers niet heeft gesproken. Het is niet gebruikelijk om met oud-werknemers te spreken. Wel is er uitvoerig met de huidige medewerkers gesproken.


8
Bent u bereid de Inspectie te verzoeken om sluiting van Huize Roël? Zo nee, waarom niet?






8
Mede uit recente andere casuïstiek moge u duidelijk zijn dat ik de IGZ niet verzoek om een instelling te sluiten. De IGZ heeft op basis van artikel 7 van de Kwaliteitswet zorginstellingen de mogelijkheid een tijdelijk bevel tot sluiting te geven als er sprake is van acuut gevaar. Daarvan is hier naar het oordeel van de IGZ geen sprake.
Op 14 december jl. heeft de IGZ Huize Roël per brief verzocht om zich garant te stellen voor de zorg en het verblijf van de 5 bewoners (nog niet schriftelijk bevestigd). Daarnaast is op 4 december jl. de hoofdaannemer Particura al om zo'n zelfde garantstelling gevraagd; Particura heeft deze garantstelling inmiddels schriftelijk aan de IGZ gestuurd.


1) TV West, 7 december 2009: "Bejaardenverzorgers bedreigd na melden misstanden" http://www.westonline.nl/nieuwsitem/37525
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 554






---- --