Rollator met rupsbanden voorkomt ongelukken

06/01/2010 11:07

Therapy World

Nieuwerkerk aan den IJssel, 5 januari 2010

Een geriater en een werktuigkundig ingenieur hebben samen een rollator ontwikkeld die moeiteloos hoogteverschillen tot 6 centimeter neemt. Deze rollator heeft een breed zitgedeelte, kan met één handgreep worden vastgezet, stimuleert de gebruiker door z'n vormgeving om rechtop te lopen, weegt weinig en klapt gemakkelijk open en dicht.

Het meest vernieuwende onderdeel van deze Attempto! rollator wordt gevormd door de voorwielen, die zijn uitgerust met rupsbandjes. Deze rollen soepel over tapijtranden, omhoog stekende klinkers en drempels tot 6 centimeter. Met de rollator loopt de gebruiker moeiteloos over gras, bospaden en trottoirs.

'Deze rollator ondersteunt door de gebogen vorm van de handvatsteun het oprichten van de romp. Dat geeft meer stabiliteit bij het lopen,' zegt prof. dr. Werner Vogel, een van de ontwikkelaars van de rollator. Hij is chef arts en specialist in klinische geriatrie in het Centrum voor Geriatrie en Neurologische revalidatie in het Duitse Hofgeismar.

Minder ongelukken

Volgens Vogel neemt met deze rollator de kans op ongelukken af. In Nederland belanden jaarlijks gemiddeld 1700 ouderen op de spoedeisende hulp na een val met een rollator(1). Bijna de helft van hen wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Ongelukken ontstaan vaak doordat de rollator vastloopt op een hoogteverschil, of doordat de gebruiker de rollator met één in plaats van twee remmen vastzet. Wanneer zij vervolgens op de rollator leunen, kan deze wegglijden. De Attempto! wordt met één greep vergrendeld.

Het extra grote zitje is prettig voor gebruikers die niet lang achter elkaar kunnen lopen. De rollator weegt slechts 9,5 kilo, maar is zeer stabiel en belastbaar tot 120 kilo. Hij kan moeiteloos worden bediend door mensen met weinig spierkracht. In- en uitklappen gaat met één enkele beweging.

Rupsbandjes monteerbaar op elke rollator

Het ingenieuze Simplex wielsysteem met rupsbandjes is ook los verkrijgbaar, en kan op elke gangbare rollator worden gemonteerd. Het wielsysteem én de complete Attempto! rollator, die in Duitsland worden gefabriceerd, zijn in Nederland verkrijgbaar bij de zorgwinkels, thuiszorgorganisaties en andere rollatorleveranciers. De Attempto! wordt (nog) niet vergoed vanuit de AWBZ.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.mobiane.com