Gemeente Almelo

College stelt klant sterk centraal bij invoering KPMG aanbevelingen vergunningverlening

6 januari 2010 - Het onderzoekbureau KMPG verrichtte vorig jaar een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad naar het proces voor vergunningverlening en handhaving in Almelo. Het bureau deed een reeks van aanbevelingen die de gemeenteraad overnam. De afgelopen tijd zijn de aanbevelingen geanalyseerd en uitgewerkt. Gelijktijdig zijn al de nodige voorbereidingen getroffen om de adviezen van KMPG te vertalen in de nieuwe werkwijze en Almelo gaat daar de komende maanden verder mee aan de slag. Het college gaat die adviezen onder meer doorvoeren bij het werken met de nieuwe omgevingsvergunning (WABO) vanaf 1 juni aanstaande. Dan gaan 25 nu nog aparte vergunningen op in één nieuwe vergunning, de omgevingsvergunning.

Een loket

Het college wil Almelo de KMPG aanbevelingen benutten om de aanvragers van vergunningen als klanten nog sterker centraal te stellen en daar de werkwijze op in te richten. Daarbij kiest het college voor de inrichting van een één loket voor aanvragen en informatieloket en één duidelijke eenduidige intake. De klant kan dan ook digitaal, dus via internet een vergunning aanvragen. Ook voert Almelo casemanagement in voor elke aanvraag. Iedereen die vergunning aanvraagt krijgt dan één persoonlijk aanspreekpunt die de aanvraag coördineert en de aanvrager actief op de hoogte houdt.

Automatisering
Daarnaast wordt de automatisering uitgebreid op basis van een nieuw document managementsysteem (DECOS). Dat levert een actievere bewaking van termijnen en doorlooptijden rond de vergunningaanvraag op. Tevens stelt het college voor om te onderzoeken wat aanvullend nog wenselijk is: uitbouw van het informatiesysteem of een nieuw informatiesysteem. De mogelijkheden en bijhorende kosten moeten daarbij in beeld gebracht worden.

Met de aanpak willen burgemeester en wethouders samen met de gemeenteraad bereiken dat de tevredenheid onder aanvragers, die gemiddeld op 68% lag in het KMPG onderzoek, verder toeneemt.

Door actief deel te nemen aan landelijke benchmarks kan bepaald worden hoe Almelo presteert ten opzichte van vergelijkbare gemeentes.

Beleidsvisie
Hoewel veel van de aanbevelingen gestalte krijgen met de nieuwe werkwijze, wil het college ook een strategisch kader, ofwel visie ontwikkelen. Welke kwaliteitsniveau van vergunningverlening en handhaving streven we na en hoe willen we dit in de toekomst verder organiseren? Het college wil hierover met de raad in gesprek om gezamenlijke positie te bepalen. Het college stelt voor om dit onderwerp te agenderen voor de komende collegeonderhandelingen.