Samenwerkende hulporganisaties

Help de slachtoffers

Reactie SHO over niet bestede Tsunami-geld

Naar aanleiding van de uitingen van ongenoegen in de media over het niet besteden van 730.000 euro van het ingezamelde geld voor de Tsunami ramp de volgende reactie:

De doelstelling van de SHO is om bij een ramp fondsen te werven voor noodhulp en wederopbouw. De tsunami was een buitengewoon zware ramp die vele slachtoffers maakte en een grote verwoesting achter liet. Alleen al in Nederland werd ruim 200 miljoen euro ingezameld om de slachtoffers bij te staan. Dit geld is verdeeld onder 18 hulporganisaties, die ieder een aandeel vormden in een van de grootschaligste hulpacties ooit. De SHO leden hebben afgesproken om de ingezamelde gelden binnen drie jaar te besteden zodat hierna aan het Nederlandse publiek verantwoording kon worden afgelegd.

Unaniem werd besloten om middelen die niet binnen deze termijn waren uitgegeven, waaronder ontvangen rente en goedkopere uitvoering van projecten, te reserveren voor een volgende Nationale Actie. Hiermee zegt de SHO niet dat dat er nu geen schrijnende situaties meer zijn in de getroffen landen. Een aantal SHO deelnemers waren al, en blijven ook in de toekomst, actief in de door de Tsunami getroffen landen. Maar dat doen ze nu met eigen middelen en niet meer met de opbrengsten van de Tsunami-actie.