Politie Twente

Concrete jaarcijfers politie Twente komen in april 2010

Trends in de resultaten voor 2009

Enschede, 6 januari 2010 - De politie Twente heeft in 2009 te maken gehad met een kleine stijging (3,5%) van het aantal misdrijven en het aantal aangiften. Opvallend is de sterke stijging van het aantal aangiften via internet, bijna 23 procent. Het aantal opgehelderde misdrijven is ook licht toegenomen, waardoor het ophelderingspercentage met zo'n twintig procent gelijk blijft. De pakkans is daarmee gelijk gebleven. Met ongeveer 7.100 verdachten aangeleverd bij het Openbaar Ministerie voldoet de politie Twente aan de prestatieafspraak die zij met het OM voor 2009 heeft.

De politie Twente heeft in juni 2009 een nieuw informatiesysteem in gebruik genomen in het belang van eenduidige landelijke registratie. Ook de opsporingsmogelijkheden moeten met het landelijke systeem toenemen. De invoering heeft geleid tot een breuk in de registratie van meldingen, incidenten en misdrijven. Op dit moment kunnen nog geen betrouwbare overzichten worden aangeboden, wel zijn er trends te benoemen. In het jaarverslag 2009 dat op 1 april aan het ministerie van Binnenlandse Zaken moet worden aangeboden zullen de definitieve cijfers worden weergegeven. De politie maakt dat jaarverslag zoals elk jaar openbaar.

Trends in veiligheid
De politie Twente heeft dit jaar enkele bijzondere zaken meegemaakt. Daaronder vallen de zedenzaak in Glanerbrug en een viertal zaken van moord en doodslag. Het onderzoek naar de moord op Diana Winkel kreeg veel aandacht, maar kon nog niet worden afgerond. Wel is een verdachte aangehouden. De inzet van ruim meer dan tweehonderd politiemensen bij twee internationale wedstrijden van FC Twente was uitzonderlijk. De politie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Op het gebied van misdrijven vallen de trends op ten aanzien van drugsmisdrijven, inbraken, zedenmisdrijven, geweld en overvallen.

Drugs - In 2009 is er sprake van minder drugsmisdrijven, zowel voor hard- en softdrugs als het aantal hennepkwekerijen. De daling ligt tussen de vijf en tien procent. De aanpak van de politie is gericht op samenwerking met partners als gemeenten, jeugdzorg, jongerenwerk, scholen en woningbouwbedrijven. Een enkele gemeente heeft de Algemene Politie Verordening aangepast, wat het optreden van de politie tegen gebruik van drugs beter mogelijk maakt.

Inbraken - Het aantal inbraken in woningen en auto's is tussen de vijf en tien procent gestegen. De preventie van woninginbraken ligt voor een groot deel in beveiligingsmiddelen en het juiste gebruik daarvan. Opvallend daarbij zijn de inbraken in het landelijke buitengebied. Het aantal autodiefstallen, inclusief bestelauto's en vrachtwagens is gestegen. De introductie van automatische nummerplaatcontrole en grote verkeerscontroles moeten helpen deze vorm van criminaliteit terug te dringen.

Zedenmisdrijven - Het aantal zedenmisdrijven is fors gestegen, waaronder aanranding, verkrachting en incest. Pornografie, ontucht met minderjarigen en openbare schennispleging zijn fors gedaald. In de aanpak van zedenmisdrijven kent de politie Twente een aparte rechercheafdeling. Naar aanleiding van de zaak Glanerbrug volgt de beheersdriehoek (hoofdofficier, korpsbeheerder en korpschef) welke zedenzaken er in onderzoek zijn. Op het gebied van zeden zijn er geen plankzaken die blijven liggen.

Geweld - Geweld op publieke plaatsen laat een lichte daling zien. Geweld tegen politieambtenaren is fors gedaald met ongeveer dertig procent. De indruk van de politie is dat een daadkrachtige aanpak - aanhouden en overdragen aan het openbaar ministerie - en het gebruik van helmcamera's en camera's op vijf zogenoemde noodhulpauto's een preventief en de-escalerend effect hebben op verdachten en omstanders. Huiselijk geweld laat een daling van de geregistreerde aangiften, incidenten en slachtoffers zien.

Overvallen en straatroof - Opvallend bij de geweldsmisdrijven is de toename van overvallen en straatroof. Het aantal overvallen is verdubbeld van 27 in 2008 naar 54 in 2009. Uit een eerste analyse blijkt dat het aantal overvallen op woningen toeneemt, veelal gepleegd door twee of drie daders. In een deel van die overvallen speelt mogelijk het ondernemersbelang van de bewoners mee. Gebruik van geweld neemt toe, terwijl de buit regelmatig klein blijft. De politie Twente heeft op basis van de eerste analyse in december gekozen voor een apart rechercheteam Overvallen. De afgelopen weken zijn voor twee woningovervallen ook verdachten aangehouden. Daarbij wordt onderzocht of deze verdachten met meer zaken te maken hebben.

Verkeer - het aantal verkeersongevallen is fors afgenomen, met een daling van bijna dertig procent. De aanpassingen van de provinciale wegen en de intensieve controles van de politie (snelheid, alcohol, fietsverlichting) vormen hiervoor een belangrijke verklaring. Helaas is het aantal doden wel gestegen van 27 in 2008 naar 32 in 2009.

Aanpak 2010
De politie Twente is tevreden over het aantal verdachten die zijn overgedragen aan het OM. In 2009 zijn diverse interne veranderingen doorgevoerd, is de bezetting gedaald en is een deel van de capaciteit aan opleidingen besteed. Dit heef niet geleid tot een daling van de prestaties van de politie. In januari gaat de politie de laatste verandering doorvoeren en de noodhulp regionaal organiseren en aansturen. Dit moet een gunstig effect hebben op de werkroosters en de capaciteit hebben, terwijl de beschikbaarheid van de politie voor de afhandeling van spoedeisende incidenten gelijk blijft.

Ontevreden is de politie over de toename van inbraken, diefstallen, overvallen en berovingen. Komend jaar staan daarom vier thema's centraal in de aanpak: inbraken, geweld, drugs en verkeer. Op gemeentelijk niveau zijn werkplannen gemaakt die rekening houden met lokale accenten. Wijk- en jeugdgericht werken blijft de kern in de manier waarop de politie problemen aanpakt of wil voorkomen. Wel moet de politie keuzes maken omdat de capaciteit is afgenomen. Dat betekent dat de politie Twente andere organisaties en het publiek nadrukkelijker gaat betrekken in het realiseren van veiligheid en de bestrijding van onveiligheid.


- - - - -