Gemeente Waterland

06 januari 2010

Nieuwjaarsreceptie: wie waren de prijswinnaars?

Speech van de burgemeester uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie van maandag 4 januari 2010.

Kunst- en cultuur-, sport-, vrijwilligers en jeugdparticipatieprijs

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland op maandag 4 januari 20010 zijn verschillende prijzen uitgereikt. De kunst- en cultuurprijs is dit jaar gewonnen door het St. Nicolaascomité Monnickendam en werd uitgereikt door burgemeester Jongmans. De sportprijs ging naar Bert Schalkwijk uit Monnickendam. Wethouder Fred Bouwman overhandigde deze prijs. De heer Gerbrand Karmelk uit Monnickendam is de winnaar van de vrijwilligersprijs en wethouder Alice Brom reikte het bijbehorende kunstwerk uit. De jeugdparticipatieprijs is door de Scoutinggroep Waterland gewonnen. Drijvende krachten achter dit initiatief zijn Danita en Florinda de Baat uit Monnickendam. Zij ontvingen een waardecheque van EUR
1.000,--.

St. Nicolaadscomité Monnickendam: winnaar van de kunst- en cultuurprijs

Het Sinterklaascomité organiseert al 25 jaar het festijn voor de kinderen. Ieder jaar een spectaculaire aankomst in de haven met daarbij Pieten op andere vaarmiddelen, zoals speedboten, kano's, jet ski's. Dit jaar kwam Sint met zestig Pieten in Monnickendam aan. Daarnaast waren er door de jaren heen verschillende `pietenstunten'. Het opvallende verschil met andere St Nicolaascomité's is de organisatie van de uittocht van Sinterklaas op 6 december. Dit werd voor de eerste maal - en landelijk als eerste - in 2001 georganiseerd. Het is een uniek evenement dat in diverse media genoemd wordt. Van heinde en verre komen kinderen met hun ouders naar Monnickendam om afscheid van de Sint en zijn Pieten te nemen en hem uit te zwaaien.

Bert Schalkwijk: winnaar van de sportprijs

De heer Bert.Schalkwijk heeft als 60+ -er in 2009 vier gouden medailles gewonnen met atletiek (hardlopen):


* Goud bij de Nederlandse Kampioenschappen 10.000 m op de baan
* Goud bij de Nederlandse Kampioenschappen 10.000 m op de weg
* Goud bij de Internationale Senior Games, 5.000 m op de baan
* Goud bij de halve marathon

Dit zijn zeer opmerkelijke prestaties voor een 60+ -er. Om dit te bereiken moet er veel worden getraind en is veel doorzettingsvermogen vereist.

Gerbrand Karmelk: winnaar van de vrijwilligersprijs

De heer Gerbrand Karmelk zet zich voor velen in: onder andere als penningmeester van het Interkerkelijk Koor Melody, het al jaren ophalen van oud papier, voor de bewoners van "Swaensborch" en voor de kerkrentmeesters van de Grote Kerk. Dit jaar heeft hij zelfs zijn vakantie afgebroken om zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor het kerkgebouw waardoor het weer volop gebruikt kan worden. De heer Karmelk is daarna ook actief bij de speeltuin en in de Vereniging Oud Monnickendam.

Scoutinggroep Waterland (Danita en Florinda de Baat): winnaar van de Jeugdparticipatieprijs

Op 19 september 2009 is een nieuwe scoutinggroep gestart in het Katholieke Clubhuis in Monnickendam. 21 kinderen, in de leeftijdsgroep van 7 t/m 11 jaar, maken deel uit van de scoutinggroep. De groep is een groot succes. Inmiddels is er al een ledenstop voor welpen ingesteld! Het succes vraagt ook veel van de leiding. Op dat terrein zoekt men dan ook naar versterking. Drijvende krachten achter dit initiatief zijn Danita en Florinda de Baat uit Monnickendam. In 2010 bestaat Scouting Nederland 100 jaar. De gemeente is blij dat ook Waterland een scoutinggroep heeft!

Prijzen

Het gemeentebestuur streeft ernaar om de toe te kennen prijzen elk jaar door één of meer verschillende beeldend kunstenaars uit de gemeente te laten maken. De prijzen zijn ditmaal unieke keramische objecten gemaakt door Mevrouw Wietske van Leeuwen uit Monnickendam.

Ondernemers-, middenstanders- en aanmoedigingsprijs

Als "ondernemer van het jaar" werd Dirk Jan van Geemen van firma D. van Geemen en Zn onderscheiden. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Jongmans. De winnaars van de prijs "middenstander van het jaar" werden Rob Roos en Carly Koning van Ber Koning Fietssport. Wethouder Fred Bouwman overhandigde deze onderscheiding. De "aanmoedigingsprijs" is door wethouder Jaap Wortel uitgereikt aan Anne Le Gloahec van Anne en Co. uit Ilpendam. De prijzen zijn in het leven geroepen om waardering uit te spreken voor bewezen en bijzondere ondernemerskwaliteiten die een positieve economische weerslag (kunnen) hebben op de gemeente Waterland, het bedrijfsleven en op de inwoners van de gemeente.

Ondernemer van het jaar: Dirk Jan van Geemen van firma D. van Geemen en Zn.

Meer dan 100 jaar is de deskundigheid van deze firma binnen de gemeentegrenzen van Waterland actief. Ooit als turf- en brandstoffenhandel begonnen maar inmiddels al lange tijd bekend als een veelzijdig, deskundig en betrouwbaar adres voor alle grond-, weg- en waterbouwwerkzaamheden. De kring van medewerkers bestaat inmiddels uit zo'n 35 medewerkers, grotendeels uit het Waterlandse afkomstig en veelal met een lange staat van dienst. Ongeveer 15 jaar geleden heeft Dirk Jan de scepter van zijn vader Ben overgenomen. Vader Ben was en zoon Dirk Jan is zeer actief in het verenigingsleven. Een kleine collage hiervan: betrokken bij de reddingsmaatschappij, Stichting Promotie Waterlandse Evenementen, Rotaryclub Monnickendam etc.

Middenstander van het jaar: Rob Roos en Carly Koning van Ber Koning Fietssport

De fietsenwinkel van Ber Koning is een begrip in Waterland. In 1975 begon de zaak aan het Zuideinde 15 in Monnickendam. In 1991 werd deze vestiging echt te klein en werd de sprong gewaagd naar het oude postkantoor aan het Noordeinde in Monnickendam. Het pand werd uitgebreid en omgetoverd tot een moderne winkel waar je terecht kunt voor alle vormen van tweewielige vervoersmiddelen.

Naast de fietsen, racefietsen en brommers behoren ook schaatsen tot het assortiment. Menig schaatshart klopt sneller als de vorst in aantocht is en het is uiteraard noodzakelijk om voorzien van de beste schaatsen het ijs te betreden. Ook zullen velen van u aan het einde van het jaar weer in hun winkel zijn geweest om vuurwerk te kopen.

Na het helaas veel te vroege overlijden van Ber Koning hebben dochter Carly en schoonzon Rob de zaak op uitstekende wijze voort kunnen zetten. Ze zijn bekend om hun uitstekende service, maar wist u dat ze ook een "haal-en-breng-service" voor de klanten in Marken kennen?

Aanmoedigingsprijs: Anne Le Gloahec van Anne en Co. uit Ilpendam

Eind 2006 ontdekten Anne en schoonzus Debby de franse wijn. Na het behalen van de benodigde diploma's begonnen ze in 2007 met een wijnlokaal en proeverij van franse wijnen aan de Westerweg in de Purmer. En toen sloot de laatste winkel in Ilpendam zijn deuren en moest je voor ieder artikel minimaal naar Purmerend. Dit ging Anne zo aan het hart dat de winkel verplaatst werd naar haar `eigen' dorp Ilpendam om naast het assortiment wijnen ook levensmiddelen te verkopen. Dat hier een markt lag heeft ze gemerkt en de jury ook! De organisatie is overstelpt met aanmeldingen voor de nominatie van Anne & Co. Anne & Co biedt méér dan de vergeten pakjes roomboter en melk. U kunt er ook terecht voor kwaliteitsvlees uit Waterland, verse vruchtensappen uit de Beemster, boerenkaas en biologische groenten.

Prijzen

Ook bij de ondernemersprijzen streeft het gemeentebestuur streeft ernaar om de toe te kennen prijzen door verschillende beeldend kunstenaars uit de gemeente te laten maken. De prijs die de heer Van Geemen als ondernemer van het jaar heeft ontvangen is een keramisch object gemaakt door Wietske van Leeuwen uit Monnickendam. Aan de middenstander van het jaar, Rob Roos en Carly Koning is een "op maat" vervaardigd object van gebakken klei overhandigd. Mevrouw Malisca Muller uit Monnickendam is hiervan de maakster. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een door de Bedrijvengroep Waterland ter beschikking gestelde oorkonde.

Jury

De jury bestond uit E.F. Jongmans (gemeente Waterland), G. Roos en J.H.A. Hillebrand (Bedrijvengroep Waterland), P. Blaauw (winkelier Monnickendam), D. Posch (winkelier Broek in Waterland), J. Kaars (Wa-terlandse bank, Rabobank), J.A.M. Dekker (inwoner Ilpendam) en de heer P. Folgers van de Kamer van Koophandel. Tevens maakte voor het eerst de winnaar van de ondernemersprijs van het voorafgaande jaar, mevrouw T. Zetzema deel uit van de jury. Omwille van de onpartijdigheid heeft de voorzitter, de heer Jongmans, geen stemrecht.
---