Gemeente Utrecht


Beantwoording vragen sporthal in de wijk West Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
131 Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell en de heer drs. M.H. Dijk
(ingekomen 3 december 2009
en antwoorden door het college, verzonden op 5 januari 2010)


De Gemeenteraad heeft deze week een advies van de Wijkraad west ontvangen met betrekking tot de problematiek rond het vinden van een sporthal in de wijk West.
Utrecht West heeft een groot tekort aan binnensportruimte. Wanneer komend jaar ook de voormalige Wim Sonneveldschool met gymzaal in Oog in Al wordt gesloopt voor woningbouw en winkelruimte, verdwijnt een belangrijke binnensportlocatie in de wijk. De gymzaal van de voormalige Wim Sonneveldschool wordt gebruikt door de Dominicusschool (basisschool met 720 leerlingen) en diverse buurtgeoriënteerde sportverenigingen, zoals: CJC gymnastiek, D.O.O. / K&V (kindergym), Sportclub Martens, Atletiekvereniging Hellas, Stichting Welzijn West, Zaalvoetbal en badmintonvereniging Winnubstlaan.
Door de afdeling sport van DMO wordt al geruime tijd hard gezocht naar een alternatieve locatie. Deze lijkt echter nauwelijks vindbaar. Gelukkig worden momenteel de mogelijkheden
voor een sportaccommodatie op het Cereol terrein bekeken. De realisatie daarvan is echter nog onzeker. De wijkraad West maakt er melding van dat de de leerlingen van de Dominicus school zonder nieuwe sporthal mogelijk met busjes naar andere wijken vervoerd zullen moeten worden voor hun gymles. Dat vind de VVD een zorgelijke constatering. Er bestaat reeds een aanzienlijke druk op de roosters voor het gebruik van sporthallen onder schooltijd. Bovendien kunnen 720 leerlingen niet zomaar ergens anders worden ondergebracht.
Door de wijkraad West wordt gevraagd naar alternatieven bijvoorbeeld in de vorm van een Blaashal.

Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vragen:

1. Klopt de constatering dat de leerlingen van de Dominicusschool in het geval van sloop van de sporthal in de voormalige Wim Sonneveldschool, met busjes vervoerd moeten worden naar een andere sportzaal?


Nee, er wordt nu voorzien dat met efficiënt plannen deze uren binnen de bestaande gymzalen in Oog in Al opgevangen kunnen worden. De Dominicus heeft recht op 21 uren gym, daarvan wordt op dit moment 9 uur in de gymzaal op de F. Schubert school gegeven.


2. Is er in de directe nabijheid wel een alternatief aanwezig waar de school kan sporten aangezien de roosters van sporthallen reeds druk bezet zijn?


Ja, door efficiënt in te plannen kunnen de 9 benodigde uren in de gymzalen in Oog in Al opgevangen worden. In de leerlingenprognoses wordt wel een groei voorzien in de leerlingenaantallen in Oog in Al. Om deze groei op te vangen is op termijn een extra gymzaal (zoals gepland op het Cereol terrein) nodig.

3. Is dit alternatief op één locatie denkbaar?


Ja.


4. Hoe lang verwacht het college in het slechtste geval dat de leerlingen van een tijdelijke locatie gebruik moeten maken en wanneer kan een nieuwe sporthal op het Cereol terrein gerealiseerd worden?


Binnen het Cereol terrein worden de mogelijkheden onderzocht om tot een permanente oplossing te komen voor zowel onderwijshuisvesting als een gymzaal. Over de termijn is nu geen uitspraak te doen gezien de onderhandelingen rond Cereol.


5. Kan het alternatief van een blaashal genoemd door de wijkraad West gerealiseerd worden en wat zijn hiervan de financiele consequenties?


Er moet eerst een locatie gevonden worden waar de hal neergezet kan worden: een blaashal produceert continue geluid en kan niet in de directe nabijheid van woningen gebouwd worden. Ook voorzieningen als electra, water en riool moeten geregeld worden. Onderzoek naar een geschikte locatie voor een gymzaal heeft tot nu toe geen resultaat gehad binnen Oog in Al.

Als er een locatie gevonden wordt, zal er een ruimtelijke procedure doorlopen moeten worden om de tijdelijke plaatsing mogelijk te maken, dit duurt naar verwachting een half jaar.

Realisatie van een blaashal kost ongeveer 500.000 euro. Daarnaast zijn er kosten voor het in stand houden van de voorziening.

Deze kosten staan niet in verhouding tot de omvang van het probleem.




Gemeente Utrecht