Gemeente Maassluis

Gemeenteraad Maassluis beraadt zich op rapport `Hoeders van de Wet'

In mei 2009 heeft de Klankbordgroep Lokale Veiligheid Maassluis (KLVM) een onderzoek ingesteld naar de beeldvorming van de positie en taken van de buurtagenten en toezichthouders in Maassluis. Later zijn aan dit onderzoek toegevoegd het project WatchOut en de gemeentelijke dienstverlening onder de noemer `Meldpunt Schoon, Heel en Veilig'. In totaal hebben 224 inwoners meegewerkt aan het onderzoek. De reacties van de deelnemers en de aanbevelingen van de KLVM zijn verwerkt in een rapport met de naam `Hoeders van de Wet'. Dit rapport is op 21 december 2009 aan de gemeenteraad van Maassluis aangeboden. Binnenkort zal de gemeenteraad het rapport bespreken en een standpunt innemen over de inhoud.

De KLVM is een adviescommissie van de gemeenteraad op het gebied van veiligheid. De aanleiding voor dit onderzoek zijn de bevindingen uit eerdere onderzoeken van de klankbordgroep, zoals naar het verloop van de jaarwisseling van 2008/2009. Aan de deelnemers is gevraagd een reactie te geven op de kennis en/of ervaringen van de diverse organisaties, die een rol spelen bij het toezicht op en handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad. Het onderzoek heeft zich niet beperkt tot de bestaande beeldvorming. Ook is onderzocht wat de verwachting en wensen zijn.

Na een omschrijving van aanleiding, doelstelling en uitvoering gaat he t rapport `Hoeders van de Wet' in op de vier onderdelen: buurtagenten, toezichthouders, WatchOut en `Schoon, Heel en Veilig'. Per onderdeel komen aan de orde de taakopdracht zoals die in de officiële bronnen te vinden is, de bevindingen uit het onderzoek en de conclusie die de KLVM daaruit trekt. Over de taakopdracht van de buurtagent is een afzonderlijk gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger van de politie. De hoofdlijnen van dat gesprek zijn in de rapportage opgenomen. Het rapport sluit af met een aantal aanbevelingen.

Een aantal bewoners, ondernemers, scholen en maatschappelijke organisaties inclusief sportclubs in Maassluis is door leden van de klankbordgroep actief benaderd om mee te werken aan een korte enquête. Daarnaast konden inwoners ook op eigen initiatief deelnemen aan het onderzoek door het invullen van een digitale enquête op de gemeentelijke website.

Het volledige rapport `Hoeders van de Wet' kunt u hieronder downloaden:

* Rapport 'Hoeders van de wet'.pdf (303,45 KB)