Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 januari 2010

Masterstudent Nathan de Groot unaniem verkozen tot UvT-campusdichter 2010

Masterstudent Leisure Studies Nathan de Groot wordt de vierde campusdichter van de Universiteit van Tilburg. De jury prees zijn scherpe observaties, mooie taalvondsten en de goede ritmiek in zijn werk. Met hem krijgt de UvT na twee jaar van campusdichters die veelal in het Engels dichtten, nu een huisdichter die in het Nederlands schrijft.

Nathan de Groot (Dordrecht, 22 januari 1988) noemt de drie gedichten waarmee hij de campusdichterwedstrijd heeft gewonnen 'honderd procent representatief' voor zijn werk. Letterlijk. Want hij heeft jarenlang niét zelf gedicht, maar vooral literatuur en poëzie bestudeerd tijdens zijn bachelorstudie Algemene Cultuurwetenschappen (ACW). De interesse in poëzie is er wel altijd geweest. De Groot noemt Piet Paaltjens zijn favoriete dichter en een grote inspirator. "Zijn gedichten zijn luchtig maar toch melancholisch, romantisch. En hij is ook begonnen als student-dichter."

Net zoals voorgaande jaren konden kandidaten voor het campusdichterschap drie gedichten insturen ter beoordeling van de jury. Nathan de Groot stuurde drie gedichten in 'waarvan de lezer niet direct zou vermoeden dat ze door dezelfde persoon zijn geschreven' aldus de jury. Eén ervan, over het Zwijssengebouw op de campus, raakt aan wat De Groot 'de essentie van dichten' noemt. "Een dichter kan een beeld oproepen dat de lezer bijblijft, een beeld dat -als je het leest - beschrijft hoe je iets had kunnen -misschien wel moéten- zien." Het tweede, over hoe een moeder haar zoon vergezelt op de UvT-voorlichtingsdagen, is humoristischer van toon en berust op een ervaring die hij opdeed als student-voorlichter. "De clou heb ik echt zo gehoord."

De campusdichter 2010 zal dit jaar geregeld vanuit het buitenland opereren. Met een Excellence scholarship volgt hij de European urban cultures waarvoor hij afwisselend in vier steden studeert: behalve Tilburg ook in Manchester, Brussel en Tallinn. Hij beraamt zich nog over manieren waarop hij ook 'op afstand' als campusdichter op de UvT van zich kan laten horen. "Af en toe zal ik naar Nederland komen voor optredens, maar ik denk ook aan een 'stand-in', een vriend van mij wil enkele van mijn gedichten op muziek zetten en ik ga filmpjes opnemen." In ieder geval zal hij geregeld zijn gedichten in universiteitsblad Univers publiceren en gaat hij zijn huidige blog ( http://nathandegroot.nl/) uitbreiden met campusgedichten.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op de UvT maandag 4 januari heeft Nathan de Groot zijn drie winnende gedichten voorgedragen. Zijn eerstvolgende optreden op de UvT is op het Festival Dichter bij de Campus, woensdagavond 27 januari, op de dag vóór Nationale Gedichtendag.

Nathan de Groot is een groot cultuurliefhebber en wil met zijn campusdichterschap het culturele klimaat op de UvT verder verrijken. Op de UvT heeft hij een paar jaar geleden samen met een docent het initiatief genomen om een cultureel platform te beginnen voor enthousiaste en nieuwsgierige cultuurliefhebbers. Tijdens een extra studie van een half jaar in Stellenbosch, Zuid-Afrika heeft hij vakken gevolgd over de Afrikaanse taal en cultuur, maar ook film- en theaterwetenschappen. Daar leerde hij ook de ins en outs van de fotografie kennen en hij heeft bijvoorbeeld de afgelopen jaren teksten geschreven en foto's gemaakt voor het Tilburgse openbare-kunstproject Huisboomfeest.nl . Komend jaar hoopt hij zijn campusdichterschap ook te gaan combineren met fotografie. Nathan de Groot: "Ik hoop de werkelijkheid op twee manieren te gaan vangen: in woord en in beeld."