Openbaar Ministerie

Breda, 6 januari 2010

Man veroordeeld voor heling fietsen na actie Taskforce Tilburg Veilig

TILBURG / BREDA: Naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek van de Taskforce Tilburg Veilig, is een 24-jarige Tilburger door de snelrechter op 17 december 2009 veroordeeld tot een maand gevangenisstraf voor de heling van circa 30 fietsen. De Taskforce Tilburg Veilig richt zich onder andere op fietsendiefstallen. Gemeente Tilburg en politie MWB voeren gezamenlijk activiteiten uit waardoor fietsendiefstal wordt voorkomen. De Taskforce richt zich echter niet alleen fietsendieven, maar pakt ook helers aan. Immers zonder helers geen stelers.

Op 7 december 2009 werd de 24-jarige Tilburger buiten heterdaad aangehouden. Hij werd verdacht van diefstal van zo'n 30 fietsen. De man heeft geen vast woon- of verblijfplaats en kon op een logeeradres worden aangehouden. In het kader van Tilburg Veilig zijn dan al controles uitgevoerd op diverse plaatsen, waaronder op scholen en bij (tweedehands)-fietsenhandelaren.

Op een scholengemeenschap aan de Wandelboslaan in Tilburg werd bij controle op 25 november 2009 met een chiplezer een fiets ontdekt die sinds 17 augustus 2009 als ontvreemd geregistreerd stond. De fiets bleek in het bezit van een 13-jarige scholier te zijn die later met zijn vader op het politiebureau kan verklaren de fiets ter goede trouw voor 200 euro te hebben gekocht van een fietsenhandelaar. Bij controle bij de bewuste fietsenzaak in Tilburg werden uiteindelijk 25 fietsen in beslaggenomen. De fietsen die als gestolen geregistreerd stonden, waren ontdaan van het framenummer of anderszins verdacht waren, werden voor onderzoek meegenomen. Uit onderzoek kwam vast te staan dat de 24-jarige verdachte de fietsen heeft geleverd in de periode december 2008 - december 2009.

Op 17 december kwam de verdachte voor de snelrechter. Hem werd diefstal van 30 fietsen in het afgelopen jaar verweten. De officier van justitie eiste drie maanden gevangenisstraf. De rechter legde hem een maand gevangenisstraf op vanwege heling, het subsidiair geëiste feit. De verdachte die vast zat sinds zijn aanhouding op 7 december komt vandaag vrij.



Openbaar Ministerie